Nogomet
1

Copa Libertadores: Prvi naslov u historiji za Atletico Mineiro

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazilski nogometni klub Atletico Mineiro i njegova najveća zvijezda na terenu Ronaldinho proslavili su u noći sa srijede na četvrtak prvi historijski naslov pobjednika u Copi Libertadores (južnoamerička Liga prvaka).

S 2-0 je brazilska ekipa u Belo Horizonteu pobijedila Olimpiju, te je tako uzvratila na isti način Paragvajcima za poraz u prvom meču. Nakon što su mreže mirovale trideset minuta produžetka odluka je pala u izvođenju jedanaesteraca.

Svi domaći nogometaši (Alecsandro, Guilherme, Jo, Leonardo Silva) su bili mirni i precizni, dok na drugoj strani dvojica nisu uspjela postići pogodak. Prvom izvođaču Mirandi je domaći golman Victor odbranio udarac, dok je kao posljednji Gimenez pogodio okvir gola. Nakon toga je slavlje domaćina moglo početi.

Atletico Mineiro je tokom utakmice bio bolji, što je i logično jer je do 87. minute lovio zaostatak. Cijelo prvo poluvrijeme Brazilci su u napadačkom smislu bili nemoćni, ali je odmah početkom nastavka Jo dao gol za 1-0. U 46. minuti je u padu, s desetak metara, postigao prvi pogodak na utakmici.

Taj je rezultat stajao sve do 87. minute kada se silina domaćih napada isplatila. Spretno je tada na 2-0 povećao Leonardo Silva, udarcem glavom.

Produžeci potom nisu donijeli odluku, ali jesu penali pri čemu je Atletico Mineiro imao više sreće i znanja. Inače, i u polufinalu je Atletico Mineiro identičnim scenarijem (nakon nadoknađenih 2-0 u prvoj utakmici) prošao svog suparnika (Newell's Old Boys).

Najveća zvijezda tima Ronaldinho osvajanjem ovog trofeja našao se u uskom krugu igrača koji su uspjeli objediniti tri velika trofeja na klupskom i reprezentativnom planu. Uz Svjetsko prvenstvo 2002. godine, na kojem je njegova domovina osvojila prvo mjesto, Brazilac je s Barcelonom 2006. godine osvojio Ligu prvaka, a sada je tim uspjesima dodao i ovaj u finalu Copa Libertadoresa.

Copa Libertadores, finale (uzvratna utakmica):

Atletico Mineiro - Olimpia 2-0, 6-3 nakon penala (Jo 46, Leonardo Silva 87), prva utakmica 0-2