Nehumani uslovi za igru
29

Copa Libertadores: Peruanci ostali bez daha na 4.000 metara visine, Always Ready im zabio šest golova

E. B.
Sinoć je u Boliviji ispisana historija Cope Libertadores. Utakmica elitnog južnoameričkog klupskog takmičenja je odigrana na 4.090 metara nadmorske visine, a visoki rezultat 6:1 koji je postignut ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Bolivijski klub Always Ready je u prvoj utakmici drugog pretkola Cope Libertadores dočekao peruanski Sporting Cristal, a svi južnoamerički mediji su uoči utakmice iskazali zabrinutost što je južnoamerička konfederacija (CONMEBOL) dozvolila bolivijskom klubu da igra utakmice na svom stadionu Villa Ingenio koji se nalazi na 4.090 metara nadmorske visine.

Naime, ljudi već na 2.100 metara mogu imati poteškoće pri disanju, a s obzirom da Always Ready igra na duplo većoj visini, jasno je bilo da njihovi protivnici nemaju iste uslove za igru.

Igrači Always Readyja su aklimatizovani na manjak kisika, te im nije problem trčati 90 minuta, a to se vidjelo i sinoć.

Rezultat na poluvremenu je glasio 1:1, a potom je u nastavku susreta Peruancima ponestalo snage, nisu više mogli trčati u nemogućim uslovima za igru i primili su još pet golova.

Korisnici društvenih mreža su nakon utakmice bili bijesni na CONMEBOL, a najčešći komentar na X-u je glasio: "Da li vam je sada jasno zašto se utakmica nije smjela odigrati na 4 kilometra visine?".

Ono što je posebno zanimljivo je da se u strijelce upisao i Moises Paniagua, koji je postao drugi najmlađi strijelac u historiji Copa Libertadoresa sa 16 godina i 188 dana.

Paniagua je najbolji primjer za nejednake uslove za ekipe na stadionu Villa Ingenio. On je, naime, debitovao sa 14 godina u bolivijskom prvenstvu i odmah postigao gol, a do sada je za Always Ready pogađao pet puta. Naravno, svih pet na domaćem terenu.

Uzvratni susret je na rasporedu 28. februara u Peruu, no jasno je da će bolivijski klub proći dalje i igrat će protiv boljeg iz duela venecuelanskog Puerto Cabella i urugvajskog Nacionala.