Nogomet
13

Copa America: 10 razloga zašto trebate gledati najstarije kontinentalno takmičenje

Klix.ba
(Foto: EPA)
Velika imena, sjajne utakmice, zaboravljene zvijezde, fudbaleri koji će tek postati zvijezde... Sve ovu su razlozi zašto ljubitelji fudbala s nestrpljenjem čekaju novo izdanje Copa Americe.

Copa America je počela, po našem vremenu, rano jutros, a trajat će do 4. jula. BBC je objavio listu od deset razloga zašto fudbalski fanovi s nestrpljenjem čekaju ovo prestižno takmičenje.

Copa America je takmičenje na kome možemo gledati neke od najvećih zvijezda današnjice. Messi, Suarez i Neymar, ubojiti trio Barcelone, gledat ćemo na suprotnim stranama. A tu su i druge zvijezde kao što su Sergio Aguero, James Rodriguez...

Historija je još jedan od aduta Copa Americe. Ovo je najstarije kontinentalno takmičenje, a prvi put održano je prije 99 godina, daleke 1916.

I pored krize klupskog nogometa, Južna Amerika proživljava itekako dobre godine kada su u pitanju reprezentacije. Kolumbija, Čile i Paragvaj imali su sjajne nastupe na prethodnih nekoliko svjetskih prvenstava.

Također, Copa se razlikuje od Svjetskog i Evropskog prvenstva i po tome što se reprezentacije vrlo malo pripremaju, na klupama je nekoliko trenera koji se tek trebaju dokazati a sve to garantira uzbudljiv i nepredvidiv nogomet.

Na Copi učestvuje samo 12 selekcija što mnogi, posebno kad broj učesnika na Svjetskom i Evropskom prvenstvu raste, navode kao veliki plus za ovo takmičenje.

Dva favorita i vječito rivalstvo između njih još su jedan od razloga da gledate prvenstvo Južne Amerike. Brazil, Argentina i domaćin Čile su favoriti, ali nikad ne treba zaboraviti ni druge reprezentacije.

Na prethodnom takmičenju dominirale su odbrane. No, čini se da bi ovaj put napad mogao biti u prvom planu i pružiti nam utakmice s mnogo golova.

Južnoamerički navijači su posebna priča. Sada je sve više onih koji mogu sebi priuštiti da putuju, pa se očekuje i veći broj gostujućih navijača. Dobre atmosfere i lijepih djevojaka neće nedostajati.

Copa se, po nepisanom scenariju, otvarala utakmicom domaćina i Bolivije koja se smatra najslabijom reprezentacijom. No, Bolivija je često znala pomrsiti račune domaćinu, a ove godine žrijeb je htio da Čile prvu utakmicu igra s Ekvadorom. Ipak, domaćin je obradovao svoje navijače i pobijedio 2:0.