Nogomet
0

Conte: Borit ćemo se za ono što nam pripada; Giaccherini: Dokazali smo se na terenu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Italije je sinoć u 1. kolu grupe E savladala Belgiju rezultatom 2:0. Bila je ovo pobjeda kojom su vremešni nogometaši pokazali svojim sumnjičavim sunarodnjacima i cijelom svijetu da zaslužuju respekt, kao i da ih nikada ne treba otpisati.

Veliku radost i zadovoljstvo pobjedom nad Belgijom nije krio talijanski selektor Antonio Conte koji je imao samo riječi hvale za svoje izabranike. Ipak, pozvao je ekipu da ostane nogmama čvrsto na zemlji.

"Od samog početka govorim da je ovo grupa prije svega muškaraca, a tek onda nogometaša. To je važno jer na ovakvom turniru vam trebaju ljudi koji se razumiju i koji dobro rade zajedno. Najveća mi je satisfakcija vidjeti ih sretne, uključujući one koji su bili na klupi. U našoj ekipi vlada odlična atmosfera. Moramo biti sretni i pripremati se za Švedsku, jer su sjećanja od prije dvije godine još uvijek svježa. Tada smo dobro odigrali protiv Engleske, a potom izgubili od Kostarike u grupnoj fazi. Ta rana je još uvijek u mislima naših igrača i navijača", izjavio je Conte.

Talijani namjeravaju proći grupu i takmičiti se u nokaut fazi.

"Naši ciljevi moraju ostati isti, imamo visoke ambicije i želimo se plasirati u osminu finala. Namjeravamo se izboriti za mjesto koje nam pripada i smatram da je i navijačima drago kad vide da su svi igrači spremni krvariti na terenu. Neću reći da me nakon pobjede nad Belgijom nisu obuzele emocije, jer ne možete svaki dan biti selektor na Evropskom prvenstvu. Nositi dres Italije je nešto posebno za igrače, našim zajedništvom možemo napraviti velike stvari", rekao je selektor Azzurra.

Odlično je odigrao veznjak Emanuele Giaccherini koji je proglašen igračem utakmice.

"Dan je bio fantastičan za mene, sretan sam zbog cijelog tima, zbog Italije. Dokazali smo danas da se računa samo ono što pokažemo na terenu. Selektor nam je rekao da se moramo dokazati na terenu, što smo i učinili. No, ne smijemo spuštati gard, moramo biti oprezni jer se ovdje igra nogomet na visokom nivou. Svaka utakmica je priča za sebe i bit će veoma teška. Moramo se boriti jedan za drugog, posebno kad je najteže", kazao je Giaccherini.