Penal za Real
69

Collina se prvi put oglasio: Oliver je donio ispravnu odluku na Santiago Bernabeu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik sudijske komisije UEFA-e Pierluigi Collina prvi put se oglasio o spornom kaznenom udarcu koji je engleski sudac Michael Oliver svirao u finišu meča između Real Madrida i Juventusa, a on je kazao da je njegov mlađi kolega donio ispravnu odluku.

Oliver se našao na velikom udaru svjetske javnosti nakon utakmice između Real Madrida i Juventusa, a odmah nakon meča pojavila se i lažna izjava Colline o tome da je Englez donio ispravnu izjavu.

Ipak, Talijan je mudro šutio i svoje mišljenje kazao je tek nakon završetka sezone, a u razgovoru za Daily Mail priznao je da je Oliver donio ispravnu odluku.

"Bila je to pravilna odluka. To se zove tumačenje situacije, sudija je vidio šta se desilo, napravio je procjenu i donio je odluku. Mogu samo reći da je to sudija koji je sudio 199 utakmica u Premiershipu, a primjera radi, ja sam sudio 240 mečeva u Seriji A. Posljednjih godina imali smo nekoliko sudija koji su sudili velike utakmice, a koji su se penzionisali. To su Carlos Velasco (Španija), Mark Clattenburg (Engleska), Nicola Rizzoli (Italija) i Martin Atkinson (Engleska)", kazao je Collina.

Nakon toga, on je rekao da je zbog odlaska pomenutih sudija potrebna smjena generacije i da za razliku od klubova, sa sudijama nema transfera.

"Gubitak ovih sudija znači da trebamo smjenu generacije. Ne možemo dovoditi sudije kao što klubovi dovode igrače, već moramo raditi samo sa akademijom budućih arbitara. Moramo izgraditi nove sudije i ponuditi im iskustva, kako bi izgradili reputaciju i ime", završio je ovaj legendarni arbitar.

Podsjećamo, Real Madrid je u četvrtfinalu izgubio od Juventusa rezultatom 3:1 što im je bilo dovoljno za prolazak u polufinale, a dva mjeseca nakon toga, Kraljevski klub treći put uzastopno osvojio je najelitnije nogometno takmičenje.