Nogomet
76

Collina kritikovao Kuipersa: Penali se moraju izvoditi u skladu s pravilima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najbolji sudija svih vremena Pierluigi Collina danas obavlja funkciju čelnog čovjeka UEFA-ine sudijske organizacije, a oštro je kritikovao propust arbitra meča Španija - Hrvatska.

Podsjetimo, Bjorn Kuipers nije ponovio izvođenje kaznenog udarca kojeg je Danijel Subašić odbranio Sergiju Ramosu. Golman Hrvatske je bio dva metra ispred linije prije nego što je Ramos izveo najstrožiju kaznu.

"Golman je krenuo ranije naprijed, a to sudijski tim nije primijetio. Takve greške se događaju, a utakmica je inače dobro vođena", izjavio je Collina.

Pravila nogometne igre nalažu da se golman prije izvođenja kaznenog udarca smije kretati po gol-liniji, no ne smije zakoračiti u polje prema lopti.

U Francuskoj je ostalo još 12 sudijskih ekipa, koje su danas dodatno upozorene na ovakve situacije kako se one ne bi ponavljale.

"Sudije moraju obratiti pažnju na to da se kazneni udarci izvode u skladu s pravilima. Ako golman krene ranije sa gol-linije u polje, kazneni udarac se mora ponoviti, a golman mora dobiti žuti karton", rekao je Collina.