Nogomet
100

Cocalić: Očekujem novi Baždarevićev poziv, utakmica protiv Izraela je biti ili ne biti

Piše: D. B.
Bh. reprezentativac Edin Cocalić odlično se snašao u belgijskom Mechelenu gdje igra standardno, a trenutno se kroz play-off bori za Evropu. S njim smo razgovarali o proteklim mjesecima provedenim u Belgiji, o reprezentaciji BiH te o Premijer ligi BiH u kojoj je započeo svoju karijeru.

Cocalić je u januaru stigao u belgijski Mechelen iz izraleskog Maccabija Haife i sjajno se uklopio, a njegov novi tim je u drugoj polusezoni napravio dobar rezultat.

"U klub sam stigao posljednjeg dana zimskog prelaznog roka i do sada sam više nego zadovoljan. Odigrao sam 12 utakmica u kojima smo zabilježili devet pobjeda, dva remija i jedan poraz. Napravili smo dobru seriju od sedam pobjeda i tako oborili klupski rekord. Premašili smo očekivanja, a ja sam također lično zadovoljan. Postigao sam i jedan gol protiv Beverena u prvom kolu play-offa za Evropsku ligu", izjavio je Cocalić za portal Klix.ba.

Regularnim dijelom sezone su u Mechelenu zadovoljni, a ekipa ima šansu da se plasira u Evropsku ligu, što bi bio veliki uspjeh za klub.

"Možda smo mogli malo bolje odraditi regularni dio sezone, ali smo osvojili prvo mjesto u našoj grupi u play-offu 2, tako da sada igramo finale protiv pobjednika prve grupe, protiv Lokerena. U prvoj utakmici je bilo 2:2, a sada imamo uzvratnu utakmicu u subotu. Ako odigramo neriješeno 0:0 ili 1:1, odnosno, ako pobijedimo, osvojit ćemo play-off 2, a onda ćemo igrati dvije utakmice za Evropsku ligu protiv četvrtoplasiranog ili petoplasiranog na tabeli. Smatram da imamo dobre šanse", rekao je bh. reprezentativac.

Zbog prelaska u Mechelen se nije pokajao.

"Bio mi je cilj da dođem u Evropu, Belgija je bila dobar izbor, kao i klub koji je ambiciozan. Mechelen trenutno renovira stadion i bori se za nastup u Evropskoj ligi, što nisu imali priliku veoma dugo. Zasad je sve u najboljem redu, vidjet ćemo u kojem će pravcu ići", kazao je Cocalić.

Nakon što je selektor Mehmed Baždarević preuzeo reprezentaciju BiH, na spisku Zmajeva se našao i Cocalić. On očekuje da će biti jedan od igrača koje će popularni Meša uvrstiti na spisak za kvalifikacijsku utakmicu protiv Izraela.

"Očekujem novi poziv u reprezentaciju. Nakon prošlog okupljanja sam nastavio standardno igrati u klubu, zdrav sam i nadam se ponovnom susretu sa Zmajevima. Nervoze nema, mislim da sam dobro radio i vjerujem da ću se ponovo naći na spisku selektora Mehmeda Baždarevića", jasan je bio dvadesetsedmogodišnji stoper.

S reprezentacijom mu je bilo lijepo, a posebno je zadovoljan atmosferom i odnosom među igračima.

"Svakom igraču je san da predstavlja svoju domovinu i meni se ispunio. Većinu igrača znam i bilo mi je lijepo. Atmosfera je bila dobra uprkos slabom startu u kvalifikacijama. Momci su profesionalci, možemo biti zadovoljni novim početkom", istakao je Cocalić.

On vjeruje da neigranje naših posebno važnih nogometaša u njihovim klubovima neće biti veliki problem.

"Situacija nije idealna, puno je bolje kad su svi igrači u formi i kad igraju standardno, ali nisam zabrinut. Nije toliko bitan status u klubu koliko je bitno da dajemo maksimum kad dođemo na okupljanje i kad nastupamo za reprezentaciju", izjavio je nogometaš Mechelena.

Prema njegovom mišljenju, BiH je kvalitetnija od Izraela, a na toj utakmici se nada ranom golu Zmajeva.

"To nam je utakmica biti ili ne biti, nema tu pametovanja. Prvu smo utakmicu izgubili, ali smo mogli i prvi povesti, ko zna šta bi bilo. Ipak, oni su nažalost zabili prvi gol. Problem za nas su bile i povrede. Izraelci su nezgodni, čeka nas drugačija utakmica. Mi smo kvalitetniji i trebamo to pokazati na terenu. Najbolje bi bilo kada bismo postigli rani pogodak, ali se utakmica može riješiti i u posljednjim minutama", rekao je Cocalić.

Uprkos teškoj situaciji, on i dalje vjeruje u plasman na Euro.

"Bit će teško, jer treba dobiti pet od šest utakmica, ali to nije nemoguće. Lično vjerujem da možemo uspjeti u tome. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, pobijediti Izreael, a onda je sve otvoreno", kazao je dvadesetsedmogodišnji nogometaš.

Iako odavno nije u Premijer ligi BiH, Cocalić prati dešavanja i rezultate.

"Pratim koliko mogu, posebno Željezničar. Sarajevo ovisi samo o sebi i sa dvije pobjede je prvak. No, Želju ne treba otpisati, treba istaći da je ekipa u sezonu ušla kao autsajder, a sada se bori za titulu. U svakom slučaju, ovo je interesantna sezona. Također, drago mi je i zbog Olimpica", izjavio je Cocalić.

Kada je riječ o Ligi prvaka, njegov favorit je bio Real Madrid.

"Moj favorit je bio Real Madrid, koji me je neugodno iznenadio. Barcelona je favorit protiv Juventusa, mada se s Talijanima nikad ne zna. Lično smatram da Barca neće imati nekih prevelikih problema da osvoji titulu", završio je Cocalić.