Nogomet
30

Baždarević za Klix.ba: Napadači će proraditi protiv Izraela, nisu zaboravili igrati nogomet

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometnu reprezentaciju BiH 12. juna očekuje utakmica protiv Izraela u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. NSBiH je već počeo organizacijske pripreme, a vrijedno radi i stručni štab Zmajeva na čelu sa selektorom Mehmedom Baždarevićem. S njim smo razgovarali o njegovim aktivnostima, formi aktuelnih reprezentativaca te o novim igračima koje je pratio u posljednje vrijeme.

Baždarević radi na planu priprema izuzetno važne utakmice protiv Izraela, a u sklopu tih priprema bi mogla biti odigrana i pripremna utakmica.

"Pripremam utakmicu sa Izraelom, bavim se organizacijom treninga s ciljem da oni budu što bolji s obzirom na to da se sezone ne završavaju u isto vrijeme. Bit će malo problema oko treninga, koji u početku neće biti zajednički. Važno nam je da igrače dovedemo na isti nivo, a razmišljamo i o nekoj trening utakmici, možda s mladom reprezentacijom, ali to je zasad samo ideja", izjavio je Baždarević za portal Klix.ba.

Selektor i dalje često putuje kako bi pratio aktuelne i potencijalne reprezentativce, a posebnu pažnju poklanja onim koji ne igraju u svojim klubovima kako bi ih ohrabrio.

"Stručni štab je podijelio uloge, pratimo i analiziramo protivnika, a analizirali smo i ove naše utakmice. Također, pratimo formu naših igrača, pregledali smo puno utakmica i ispratili mnogo igrača, posebno ja. Posebnu pažnju sam poklonio igračima koji ne igraju u svojim klubovima, kako bih im pokušao svojim prisustvom dati na važnosti i ohrabriti ih. Bio sam u Splitu i u Milanu, trenutno sam u BiH, a onda ću krenuti na put kako bih vidio Sanjina Prcića i još dva ili tri igrača. Imam plan otići i do Škotske i Holandije, ali je najvažnije da ispratimo igrače koji igraju. Vidjet ću i šta se događa s Emirom koji se oporavio i trenira", rekao je selektor reprezentacije BiH.

Novi igrači na "radaru" stručnog štaba

Popularni Meša je u proteklom periodu stupio u kontakt s nekoliko bh. igrača, potencijalnih reprezentativaca, a to su Muamer Tanković (AZ Alkmaar), Dino Arslanagić (Standard Liege), Adis Hudišić (LA Galaxy), Ivan Marić (Verona), Dario Dumić (Brondby), Vahid Hambo (Inter Turku), Zlatan Alomerović (Borussia Dortmund) i Andrej Modić (Milan).

"Razgovarao sam sa svim igračima, ali zasad nemaju uslove da igraju za BiH. Ja bih volio da su oni 'kratkoročni projekti', ali će ipak biti potrebno više vremena, kao i procedure. Pratimo ih, jer ima momaka koji su interesantni i kojim treba dati šansu. Želim napraviti tim koji će imati glavu i rep. Sigurno je da ne možemo stvoriti novih 10 igrača za tri mjeseca, ali se moramo truditi. Trenutno je najvažnije da oni koji su odradili posao u Andori i Austriji budu spremni, jer će oni biti nosioci igre. Što se tiče novih momaka, učinit ćemo sve da dobiju priliku, ako je zasluže", jasan je bio Baždarević.

Džeko, Ibišević i Đurić će proraditi protiv Izraela

Uoči utakmice sa Izraelom pomalo zabrinjava činjenica da napadači Vedad Ibišević i Edin Džeko ne igraju u svojim klubovima, kao i da novopečeni reprezentativac Milan Đurić nije u formi. Uprkos tome, naši napadači uživaju selektorovo povjerenje, koji vjeruje u njih i naglašava da oni definitivno nisu zaboravili igrati nogomet.

"To su stvari o kojima razmišljamo, ali stojim iza svojih riječi da vjerujem tim momcima. Nadam se i da oni vjeruju u sebe. Sigurno je da se igra pravi na osnovu forme, ekipa je optimističnija i bolje raspoložena kada igrači igraju u vrhunskoj formi, međutim, šta je tu je. Meni je najvažnije da momci na okupljanje dođu spremni, jer oni definitivno nisu zaboravili igrati nogomet. Neki od njih su i nepravedno zapostavljeni u svojim klubovima. Mi ćemo učiniti sve da se spremimo za Izrael. Oni koji ne igraju će vjerovatno doći izuzetno motivisani. Napad je zatajio, ali će proraditi protiv Izraela", završio je Baždarević.