Revanš četvrtfinala
28

Liga prvaka / City traži čudo protiv Liverpoola, Barcelona u Rimu ovjerava prolaz u polufinale

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manchester City se nada čudu protiv Liverpoola na Etihadu, a čudo stidljivo prizivaju i u Rimu gdje Roma dočekuje nepobjedivu Barcelonu. Oba revanš meča četvrtfinala Lige prvaka počinju večeras u 20:45 sati.

Liverpool i Barcelona nose ogromnu prednost iz prvih mečeva. Redsi su na Anfieldu rezultatom 3:0 savladali Manchester City, dok je Barcelona rezultatom 4:1 kod kuće pobjedila Romu.

Generalno, prvi mečevi četvrtfinala donijeli su neočekivano veliki broj uvjerljivih pobjeda, jer osim navedenih ističe se i velika pobjeda Real Madrida u gostima kod Juventusa (3:0). S manjom razlikom, ali sasvim dovoljnom da skoro otvori vrata polufinala, slavio je Bayern Minhen u gostima protiv Seville (2:1).

Četvrtfinale, revanš utakmica: Manchester City - Liverpool (20:45, Etihad, BHRT)

* prvi meč: Liverpool - Manchester City 3:0

U Manchester Cityju su svjesni da im treba perfektan meč kako bi uspjeli izboriti plasman u polufinale. Primjera radi, pobjeda od 3:0 vodi ih u produžetke, a do polufinala, osim eventualnim izvođenjem penala ukoliko i produžeci završe rezultatom 3:0, mogu samo ako slave s minimalno četiri gola razlike. Govorimo, dakle, o čudu.

Građani inspiraciju mogu potražiti u samo dva tima. Jer, samo su dva tima uspjela nadoknaditi zaostatak od minimalno tri gola razlike iz prvog meča. Prvo je to uspio Deportivo iz La Corune koji je nakon poraza od Milana u gostima rezultatom 4:1, kod kuće slavio rezultatom 4:0 i prošao u polufinale Lige prvaka 2004. godine.

A još uvijek je itekako svježe sjećanje na prošlogodišnju "remontadu" Barcelone koja je nakon debakla u gostima kod Paris Saint-Germaina (4:0), kod kuće u revanšu osmine finala Lige prvaka slavila rezultatom 6:1 i prošla dalje.

Trener Cityja Pep Guardiola u svojoj 103. utakmici u Ligi prvaka u trenerskoj karijeri traži perfektnu igru svog tima.

"Da bismo prošli dalje moramo odigrati perfektnu utakmicu, kreirati mnogo šansi i biti efikasni. Smijemo dozvoliti tek nekoliko šansi protivniku. Moramo se dobro braniti zajedno s golmanom koji treba sakupljati odbrane. Svi uslovi moraju biti perfektni pošto je prvi rezultat bio težak. Imamo 90 minuta i znamo da se sve može desiti", kazao je Guardiola.

Jurgen Klopp će po 45. put u trenerskoj karijeri voditi neki klub u Ligi prvaka, a svjestan je koliko je City opasan.

"Gledao sam City protiv Uniteda prošlog vikenda. To je bilo jedno od najboljih prvih poluvremena koje sam ikada vidio. Bilo je poput oluje", pohvalio je Klopp igru Cityja u prvom poluvremenu protiv Manchester Uniteda u kojem je City imao rezultat 2:0, ali je na kraju meča bilo 3:2 za goste.

Klopp je taj meč uzeo kao primjer, odnosno to prvo poluvrijeme, jer je htio ukazati na šta je sve spreman Manchester City.

Cityju bi se u sastav od prve minute trebao vratiti Aguero, a i dalje su zbog povreda nedostupni Mendy i Stone. Upitan je Danilo. De Bruyne, Fernandinho, Gabriel Jesus, Gündoğan, Otamendi i Danilo su pod prijetnjom suspenzije u slučaju žutog kartona.

Liverpool dolazi bez suspendovanog Hendersona te povrijeđenih Cana, Gomeza, Lallane i Matipa. Salah će vjerovatno početi nakon što je imao problema s preponom, a upitni su Moreno i Robertson. Moreno će u slučaju žutog kartona propustiti naredni meč u Ligi prvaka.

Četvrtfinale, revanš utakmica: Roma - Barcelona (20:45, Stadion Olimpico)

* prvi meč: Barcelona - Roma 4:1

Roma se također ima pravo nadati čudu, ali prekoputa nje stoji Barcelona i zaista je teško povjerovati da ovaj meč može imati bilo kakvu neizvjesnost, a kamoli da može prirediti čudo.

Romi treba pobjeda od 3:0 za prolaz, pobjeda od 4:1 za produžetke (i penale), a dalje može proći i s pobjedama od minimalno četiri gola razlike.

Edin Džeko i društvo su imali odlične periode igre na stadionu Camp Nou, ali protiv Barcelone morate imati više sreće, posebno ako ste tim koji se u Italiji muči za plasman u Ligu prvaka.

Olimpico će dati ogromnu podršku svom timu i na tribinama nas očekuje vjerovatno spektakl, a ostaje nada kao neutralnim posmatračima da će i meč donijeti uzbuđenja.

Karsdorp i Perotti su povrijeđeni u timu Rome, a Ünder je upitan. Na drugoj starni, nedostajat će samo povrijeđeni Digne.