Premiership
64

City slavio u gradskom derbiju protiv Uniteda zahvaljujući dvjema "asistencijama" Lukakua

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Manchester City je u gradskom derbiju na Old Traffordu savladao Manchester United rezultatom 2:1, a najviše se za tri boda mogu zahvaliti napadaču Crvenih đavola Romeluu Lukakuu.

City je od početka susreta uspostavio terensku dominaciju, ali je De Gea bio na visini zadatka u 17. minuti kada ga je Jesus pokušao savladati, a također i u 42. minuti kada je Sane šutirao pod prečku.

No, nakon što je Saneov šut odbio u korner morao je po loptu u svoju mrežu. De Bruyne je ubacio loptu iz ugla, Lukaku je nespretno reagovao i sjajno poslužio Silvu kojem nije bilo teško postići pogodak za vodstvo Građana rezultatom 1:0.

Kada se činilo da će gosti na odmor otići s vodstvom 1:0 Delph je napravio veliku grešku i dopustio Rashfordu da izađe sam na Edersona i matira ga za 1:1.

Ipak, City je do pobjede stigao početkom drugog poluvremena. Silva je ubacio loptu iz slobodnog udarca sa lijeve strane, Lukaku je pokušao izbiti loptu ali je napucao Smallinga, lopta se odbila na nogu Otamendija koji je bez problema pogodio za 2:1.

De Gea je još jednom bio na visini zadatka u 70. minuti kada je sjajno odbranio De Bruyneov šut sa dvadesetak metara.

U 76. minuti Ederson je sjajno intervenisao nakon Rashfordovog šuta, a golman Cityja se promovisao u junaka utakmice u 85. minuti.

Lukaku je kompletirao najgoru partiju u karijeri kada se našao u velikoj šansi, ali je iz peterca šutirao tačno u Edersona u trenutku kada je mogao birati stranu u koju želi poslati loptu u nebranjeni dio mreže. U nastavku akcije Mata je pokušao postići izjednačujući pogodak, ali je Ederson još jednom na čudesan način intervenisao i spasio svoju ekipu.

Tabela: