Slijede važni susreti
0

Ćiro se boji pretjeranog samopouzdanja igrača

Sarajevo-x.com
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Arhiv)
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Arhiv)
Nogometna A reprezentacija Bosne i Hercegovine do petka trenira u Sarajevu, nakon čega igrači i stručni kadar odlaze u Armeniju, gdje ih očekuje, po riječima selektora "kapitalna, povijesna utakmica". U sinoćnjem gostovanju na TVSA Miroslav Ćiro Blažević bio je vidno zabrinut, te više puta ponovio koliko je naredna utakmica važna.

"Bh. reprezentacija je jedna od najboljih u Evropi", ponovio je Blažević, te aludirao kako njegovi momci imaju četiri boda više na tabeli od Turske, selekcije koja slovi kao treća na svijetu.

Na gostovanje u emisiji popularni Ćiro stigao je sa iftara koji su mu priredili novinari, a na poklon je dobio štap i Kur'an.

"Hrvam se sa godinama kao svaki ambiciozan čovjek", priznao je, te progovorio o stanju u ekipi nakon pripremnog meča protiv ekipe Famosa.

"Nakon ove utakmice zavladalo je jedno stanje koje je po meni neophodno", kaže Blažević dodajući kako mu se nije svidjela atmosfera "pretjeranog samopouzdanja" jer je ona učinila da igrače "napuste kvalitete koje su ih krasile".

O svojim narednim protivnicima prvi čovjek reprezentacije ima samo respekt. Na navode kako su se diplomatski odnosi između Armenije i Turske u posljednje vrijeme popravili, Ćiro odgovara: "Armenija i Turska ne mogu po ko zna koju cijenu naći zajednički jezik", aludirajući na genocid iz njihove prošlosti. "Imam prijatelja na licu mjesta koji me svakodnevno informira".

Kad je u pitanju sastav, jasno je da neće igrati Zvjezdan Misimović zbog žutih kartona, ali je i on došao u Sarajevo da bodri saigrače. Na golu neće biti Hasagića, koji se i dalje oporavlja od teške povrede, a upravo tu trener Blažević ima "slatke muke". Na raspolaganju mu je Nemanja Supić, dosadašnji "broj 1", koji nema kluba, te Asmir Begović, golman koji je ušao u tim "na velika vrata". Postao je prvi golman Portsmoutha, ali je za Ćiru njegovo postavljanje na gol u tako važnim utakmicama ipak opasan potez.

"Imam uistinu slatkih briga, koga da stavim, koga da izostavim. Supić je s razlogom osvojio simpatije svih naših pobornika. Konkurent mu igra u engleskoj ligi. Još ću malo razmisliti. Ne smijem pogriješiti", kaže selektor koji je u nedoumici i dodaje: "Do večeras sam znao. Sad ne znam."

"Šta ako Begović u jednom trenutku ne bude ono što se od njega očekuje? Je li ga trebam zamijeniti sa Supićem", pita se Ćiro.

Prijateljska utakmica protiv njemu veoma drage reprezentacije Irana pokazala je, ističe, da neki igrači nemaju kapaciteta da brane boje reprezentacije. Ipak, tvrdi da je danas situacija drugačija.

"Samo da odemo u Južnu Afriku pa makar umro", ponovio je Ćiro koji ima veliku želju da na kraju svoje karijete ostavi veliki pečat u svijetu nogometa. "Svi smo mi postali jedna familija. Svi se oni drže za ruke. Obećavam da će vaša ekipa učiniti sve da vam donese mnogo radosti", riječi su kojima je Blažević završio gostovanje.