{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćirinih sedam faktora za uspjeh: Ako jedan nedostaje, nećeš uspjeti

9.10.2015. u 21:56
29
55
Ćirinih sedam faktora za uspjeh: Ako jedan nedostaje, nećeš uspjeti
29
Ćirinih sedam faktora za uspjeh: Ako jedan nedostaje, nećeš uspjeti
Miroslav Ćiro Blažević
Trećeg dana Simposara, četvrtog Međunarodnog sportskog simpozija koji je danas završen u Sarajevu, predavanje je držao Miroslav Ćiro Blažević. "Trener svih trenera" govorio je na temu "Otkrivamo tajne uspjeha u sportu".
Istakao je kako on ima svoju tajnu koja mu je omogućila da na Mundijalu održanom u Francuskoj 1998. godine osvoji treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske. Naglasio je kako je njegova tajna komponirana od sedam faktora, a ako jedan nedostaje, ne može se uspjeti. Kao prvi faktor izdvojio je talent.

"Talent je nadarenost za nešto. Mnogi roditelji šalju dijete da bude doktor, a on nema 'ono nešto'. Jako je bitno pogoditi afinitet", kazao je Ćiro.

Podcrtao je kako je nekada bio samo dovoljan taj prvi faktor, ali je nogomet evaluirao. Kao drugi faktor podvukao je motiv.

"To je ona glad za uspjehom. Ja sam to prošao", dodao je nekadašnji selektor bh. nacionalnog tima.

Potom je istakao treći faktor- karakter.

"Šta ti znači motiv, ako nemaš karakter. Danas u nogometu kao okrutnom sportu, ako nemaš karakter da se nametneš, da istrpiš, nećeš uspjeti".

Inteligencija je, po Ćirinom mišljenju, četvrti faktor.

"Imaju dvije vrste inteligencije. Nogometna i ordinerna. Ima tu još jedan nivo više u nogometu, to je instiktivna inteligencija. To uglavnom golgeteri imaju", napomenuo je Blažević.

Kao peti faktor naveo je rad.

"Mukotrpan rad omogućava ti da igraš. Bolje je da te ne vodi trener koji ne zna rad i ako ne zna metodiku", podvukao je Ćiro.

Ambijent je naveo kao šesti faktor.

"Ako nisi spreman da igraš za tim, da koriguješ grešku saigrača, da ga ohrabriš, tu nešto ne štima.Ne može svako biti vođa, ne može svako povesti vojsku u rat. Što je rekao Napoleon - 'Bolje četa miševa sa lavom na čelu, nego četa lavova sa mišem na čelu'. Šest godina sam vodio hrvatsku reprezentaciju i stvorio sam porodični ambijent. Da nije bilo tako, bilo bi teško napraviti rezultat", podvukao je nekadašnji selektor Vatrenih.

Posljednji sedmi faktor je po njegovom mišljenju sreća.

"U sedmi ne vjerujem, ali bez njega se ne može. Šta je to sreća? Zdravko Mamić ima sreću", zaključio je u svom stilu Blažević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: