Kina
0

Ćirin klub lider u ligi, povezuju ga s Liverpoolom

Piše: E. I.
Ćiro Blažević
Ćiro Blažević
Shanghai Shenhua - klub koji sa klupe vodi bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Miroslav Ćiro Blažević trenutno se nalazi na liderskoj poziciji kineske lige. Naime, nekadašnji šef državne nogometne selekcije naše zemlje u sedam utakmica upisao je četiri pobjede, jedan remi i dva poraza.

Sa trinaest bodova Shanghai Shenhua nalazi se na prvom mjestu ispred Shandong Lunenga koji ima bod manje, ali i utakmicu manje. Svakako treba istaći da izabranici Ćire Blaževića igraju izuzetno dobro u gostima, ali su u nekoliko domaćih okršaja prosuli važne bodove. Bogati vlasnik kluba pred "trenera svih trenara" postavio je jasan cilj – osvajanje titule. Za uzvrat, dao je ogroman novac i svu potrebnu logistiku.

Ostaje da vidimo hoće li 75-godišnji Travničanin uspjeti. U dosadašnjoj karijeru sa Dinamom je osvojio naslov prvaka Jugoslavije u sezoni 1981/82. Godinu dana kasnije u vitrine Maksimira stigao je i kup.

Sa istim klubom je u sezoni 1992/93 (tada pod imenom Croatia) i 2002/03. dotakao vrh u hrvatskom prvenstvu i 1994. u Kupu.

Grasshopper je pod njegovim vodstvom 1984. stigao do titule. Ipak, najveći uspjeh ostvario je sa reprezentacijom Hrvatske na svjetskom izlogu nogometa u Francuskoj 1998. godine. Tada su “kockasti” stigli do bronze.

Prema informacijama do kojih su došli hrvatski mediji Blažević bi mogao preuzeti klupu FC Liverpoola uspije li kineski tajkun Zhu Jun kupiti klub iz grada The Beatlesa. Zhu je inače vlasnik Shanghai Shenhuae, kluba koji Ćiro trenutno vodi.