Održana godišnja Skupština kluba
0

Cilj Željezničara je plasman u grupnu fazu UEFA-inih takmičenja

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Godišnja skupština Fudbalskog kluba Željezničar održana je danas u Sarajevu na kojoj su sumirani rezultati iz prošle i najavljeni planovi za ovu godinu.

Na Skupštini su usvojeni finansijski i sportski izvještaj za proteklu 2011. godinu, te predstavljena politika i ciljevi kluba za narednih tri do pet godna.

Direktor kluba Dželaludin Muharemović je izvijestio prisutne članove Skupštine o radu Predsjedništva FK Željezničar u 2011. godini koju je prvenstveno obilježila proslava 90. godišnjice postojanja kluba i rezultatski uspjesi svih nogometnih selekcija Željezničara.

''Protekli period posebno je označilo osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine i osvajanje trećeg mjesta u Premijer ligi BiH, uz nekoliko veličanstvenih manifestacija vezanih za 90. godišnjicu kluba'', naglasio je Muharemović.

Željezničar je u 2011. godini nastupio u pretkolima Evropa lige, u kojima je savladao moldavski Sheriff, te izgubio od telavivskog Maccabija.

Uspješno je realizirao transfere Ibrahima Šehića i Edina Višće, te nastavio s odličnom saradnjom s navijačkim skupinama koje pružaju podršku ''plavim'' s Grbavice.

Muharemović je dodao da Željezničar u tekućoj sezoni nastavlja s uspješnim nastupima, dok budućnost kluba nije upitna zbog velikog broja mladih igrača koji stasavaju pod rukovodstvom licenciranih trenera Željezničara.

FK Željezničar je u 2011. godini povećao prihode za 1/3 u odnosu na 2010. godinu.

Od ulaznica, marketinga, izdavanja poslovnih prostora, učešća u eurokupovima i drugih klupskih aktivnosti sarajevski ''plavi'' ostvarili su prihode u iznosu od 3.730.000 KM, iako je prodaja ulaznica na stadionu Grbavica u odnosu na 2010. godinu opala za 25 posto.

Predsjednik kluba Sabahudin Žujo predložio je da Skupština utvrdi , odnosno definira politiku kluba koja bi dovela FK Željezničar do finansijske stabilizacije i izgradnje pobjedničkog imidža.

Neki od osnovnih ciljeva koje je Žujo predložio su godišnji prihodi od šest do osam miliona KM, što bi klub trebao postići u naredne dvije godine, plasman u grupnu fazu takmičenja pod okriljem UEFA-e u naredne dvije godine, uspostavljanje nove investicione politike, izgradnja stadiona Grbavica po kriterijima UEFA-e, jačanje omladinske škole, jačanje marketinga kluba te rad na skraćenju Premijer lige BiH.

Vodeći ljudi FK Željezničar još pokušavaju pronaći isplative opcije za rekonstrukciju stadiona, na kojem bi u budućnosti mogla igrati i reprezentacija BiH.