Nogomet
38

Čile odbranio titulu Copa Americe, novi krah Argentine u finalu

Piše: S. H.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija Čilea odbranila je titulu prvaka Copa Americe Centenario, savladavši u finalnoj utakmici Argentinu nakon penala rezultatom 4:2. Regularni dio utakmice završen je bez pogodaka.

Iako je Argentina do finala igrala odlično, kada je najviše trebalo u finalnom meču podbacila je najveća zvijezda Lionel Messi. U reprizi prošlogodišnjeg finala Čile je ponovo na jedanaesterce slavio protiv Argentine i tako odbranio titulu Copa Americe.

Argentina taj trofej nije osvojila još od 1993. godine i sve nade su polagali da bi se to moglo dogoditi ove godine. Ovo je bio treći poraz Argentine u velikim finalima u posljednje tri godine. Prvo su izgubili u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu od Njemačke 1:0, zatim u prošlogodišnjem finalu Copa Americe od Čilea, što se ponovilo i ove godine.

Tokom 90 minuta regularnog dijela meča Argentina je bila bolji protivnik, ali na terenu nije uspjela to realizirati. U produžecima nije bilo nekih većih šansi, tako da se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

I ponovo kada je najviše trebalo, zakazao je kapiten Messi. On je u prvoj seriji promašio penal, baš kao i Čileanac Vidal. Međutim, reprezentativci Čilea su do kraja serije bili precizni, dok je za Argentinu promašio Lucas Biglia.

Nakon novog poraza u još jednom finalu Lionel Messi je najavio kraj reprezentativne karijere.