Nakon rasističkih uvreda
17

Chiellini podržao Keana: On je simbol našeg ponovnog rođenja

Klix.ba
Giorgio Chiellini (Foto: EPA-EFE)
Giorgio Chiellini (Foto: EPA-EFE)
Defanzivac Juventusa Giorgio Chiellini stao je u odbranu svog saigrača Moisea Keana koji je rasistički vrijeđan na utakmici protiv Cagliarija.

Kean je bio izložen rasističkim povicima tokom utakmice odigrane u utorak, koju je Juve dobio protiv Cagliarija rezultatom 2:0. On je postigao drugi pogodak te ga je proslavio pred navijačima protivničkog kluba. Potom su uslijedile uvrede. Njegov saigrač Leonardo Bonucci je dao neumjesan komentar na tu situaciju rekavši da je krivnja podjednaka, a Giorgio Chiellini je ipak zaštitio Keana.

"Veoma mi je žao i naravno da osuđujem rasizam na jasan i potpun način. Bojim se da je Moise meta zbog nečega što on zapravo nije, nije provokator. On je samo postigao gol i tačka. Njegova proslava gola je bila tiha, nije učinio ništa posebno niti napravio grešku. On je dobro lice italijanskog nogometa. Ima 19 godina i veoma je snažan, treba ga gledati na osnovu onog što jeste, on je dobar momak i dobro radi. On i Zaniolo su pravo lice italijanskog nogometa, simbol ponovnog rođenja našeg pokreta. Ono što se dogodilo se nije trebalo dogoditi, uvrede i ostalo, ali je bio veoma dobar. Moram biti iskren, nismo razumjeli šta se događa, morao sam vidjeti snimak kako bih zaključio da Kean nije uradio ništa loše, slavio je mirno i u tišini. Jedino pogrešno je to što se bacio, to nije bilo lijepo. Provukao se i tražio kontakt koji nije postojao", izjavio je Chiellini.

Kapiten Juventusa je potom govorio o Blaiseu Matuidiju koji je bio "meta" Cagliarijevih navijača prošle godine te je tražio prekid utakmice.

"Ako se Matuidi naljuti, to nešto govori. Blaise je zlatan momak, nikad ne gubi strpljenje, iznenadio sam se kad sam ga vidio ljutog. Tražio je od sudije da prekine utakmicu", rekao je Chiellini.