Premiership
0

Chelsea u derbiju srušio Manchester United

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja u zaostaloj utakmici 18. kola Premierlige nanijeli su vodećem Manchester Unitedu drugi ovosezonski poraz. Aktuelni prvak je na svom Stamford Bridgeu slavio s 2-1.

Za "crvene vragove" se tako nastavlja neugodna tradicija, u gostima kod Chelseaja nisu slavili od aprila 2002. godine premda je prvo poluvrijeme sugerisalo da bi ovaj put rasplet mogao biti drugačiji. United, koji je prvi put nakon 165 utakmica (!) u dva uzastopna dvoboja počeo u identičnom sastavu, imao je više loptu u nogama i stvarao pritisak na domaću odbranu što se napokon i isplatilo u 30. minuti nakon novog trenutka genijalnosti Waynea Rooneya. Napadač engleske reprezentacije primio je loptu leđima okrenut golu, na otprilike 20 metara, potom se okrenuo i zakucao loptu u donji desni ugao Petra Čecha.

U nastavku su Londončani krenuli po preokret koji im je u potpunosti uspio. U 54. minuti Michael Essien je nabacio s lijeve strane, a Branislav Ivanović je glavom proslijedio loptu do Davida Luiza koji ju je, nakon što se odbila od tla, zabio u bliži ugao Edwina van der Sara. Brazilskom igraču je to bio prvi pogodak za novi klub kojem se priključio u januaru iz Benfice.

U 77. minuti gostujući igrač Chris Smalling u svome je šesnaestercu zakačio Jurija Žirkova, a sudac Martin Atkinson je bez oklijevanja pokazao na bijelu tačku s koje je precizan bio Frank Lampard.

Svi pokušaji Uniteda da do kraja izvuče makar bod pokazali su se neuspješnima, štaviše, još je ostao i s igračem manje budući da je u sudačkoj nadoknadi kapiten Nemanja Vidić dobio drugi žuti karton.

Chelsea je ovom pobjedom došao na četvrto mjesto, ali s utakmicom manje za Unitedom zaostaje i dalje velikih 12 bodova. No, ovime se nudi odlična prilika Arsenalu da se pobjedom u zaostaloj utakmici približi ekipi Alexa Fergusona samo na bod.

Premierliga, zaostala utakmica 18. kola:

Chelsea – Manchester United 2-1 (Luiz 54, Lampard 78 - 11m / Rooney 30)

Redoslijed: 1. Manchester United 60, 2. Arsenal 56 (-1), 3. Manchester City 50, 4. Chelsea 48 (-1), 5. Tottenham 47 (-1), 6. Liverpool 39...