Liga prvaka
0

FOTO+VIDEO / Chelsea nakon jedanaesteraca prvi put prvak Evrope

Piše: Edin Isanović
(Foto: AFP)
U finalu elitnog evropskog klupskog takmičenja u nogometu, Ligi prvaka, koje je večeras odigrano između Bayerna i Chelseaja u Minhenu, slavio je londonski tim nakon jedanaesteraca rezultatom 5:4. Odlučujući pogodak postigao je Drogba.

Nakon 90. minuta utakmica je završena rezultatom 1:1. Müller je u 83. minuti doveo Bavarce u vodstvo, a poravnao je Drogba dvije minute prije kraja. U produžecima se rezultat nije mijenjao, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Bayern je u okršaj sa londonskim Plavcima ušao kao favorit. Tako su se Nijemci i ponašali na terenu. Od prve minute vršili su pritisak ka golu Engleza.

U 5. minuti Kroos je šutirao pored gola. Tri minute kasnije Robben je isprobao svoj udarac, ali je bio neprecizan. Igrao se 21. minuta kada je Robben napravio solo-prodor dobro šutirao, ali je Čech uz pomoć stative loptu odbio u korner. Isti igrač je pokušao iz slobodnjaka.

Pogodio je živi zid. Gosti su prvi put zaprijetili u 34. minuti. Mata je izveo slobodan udarac. Nije bio precizan. Samo minut kasnije sjajna akcija Bavaraca koju u pogodak nje pretvorio Müller.

Njegov šut iz voleja otišao je preko gola. Kalou je u 37. minuti pokušao iznenaditi Neuera, ali je čuvar mreže Bayerna bio na oprezu. Najbolju šansu u prvih 45 minuta nije iskoristio Gomez. Iz izgledne prilike nije bio precizan. Ponovo lopta odlazi visoko iznad gola.

Na odmor se otišlo kod rezultata 0:0.

Kako je završeno prvo, tako je nastavljeno i drugo poluvrijeme - dominacijom Bayerna. U 54. minuti Ribery postiže pogodak koji je poništen zbog ofsajda.

Incijativa bavarskog tima nije jenjavala, ali im to nije donijelo ništa konkretno.U 78. minuti Müller je izazvao uzdahe na tribinama. Iz neposredne blizine, loše šutira. Ostaje nepopularnih 0:0.

Engleski predstavnik je u tim trenucima utakmicu provodio u teškom defanzivnom grču. Odbrana londonskog tima kapitulirala je u 83. minuti. Sjajan centaršut Riberyja, a Müller iz drugog plana matira Čecha za 1:0 i veliko slavlje na tribinama.

I taman kada se mislilo da će ih pogodak potpuno demoralizirat Englezi se bude. U 88.minuti efektan pogodak,nakon kornera, postiže Drogba za 1:1.

Ovim rezultatom završena je utakmica, pa su se igrali produžeci.

Igrao se 93. minut kada je dosuđen jedanaesterac za Bayern. Riberyja je oborio Drogba, ali udarac Robbena brani Čech. U 108. minuti odličnu priliku nije iskoristio Ivica Olić. Ostalo je 1:1 i pristupilo se izvođenju jedanesteraca.

Više sreće imali su igrači Chelseaja koji su na kraju slavili 5:4 i stigli do prvog naslova prvaka Evrope. Golove iz jedanaesteraca su za Chelsea postigli: David Luiz, Lampard, Cole i Drogba. Udarac Mate odbranio je Neuer.

Za Bayern su pogodili: Lahm, Gomez i Neuer. Udarac Olića odbranio je Čech, dok je Schweinsteiger pogodio stativu.