Nogomet
10

Chelsea konačno slavio, poraz Arsneala, Leicester na prvom mjestu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Leicester City i u 13. kolu Premiershipa nastavlja pisati svoju bajku, a njihov junak Jamie Vardy uspio je stići rekord Ruuda Van Nistelrooya. Chelsea je nakon tri vezana poraza konačno slavio, dok je Arsenal poražen od West Bromwich Albiona.

Chelsea je na svom Stamford Bidgeu dočekao Norwich. Plavci su u utakmicu ušli sa tri vezana poraza.

U prvom poluvremenu Chelsea je stvarao pritisak, stvorio nekoliko dobrih šansi, ali se i u ovom meču vidjelo da ekipa nije u formi. Do vodstva su došli u 64. minuti preko Diega Coste.

Španskom reprezentativcu ovo je bio prvi gol nakon 603 minute igre u svim takmičenjima za Chelsea. Novi gol Plavci su mogli postići dvije minute kasnije kada je Zouma pogodio prečku, ali za njih je najbitnije da su upisali nova tri boda.

Aston Villa je doživjela debakl na Goodisonu gdje je poražena od Evertona sa visokih 4:0. Barkley je načeo mrežu gostiju u 17. minuti, Lukaku je u 28. povisio na 2:0, a na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 3:0 nakon što je Barkley u 42. minuti dodao još jedan pogodak.

U drugom dijelu Lukaku je na asistenciju sjajnog Barkleya postigao svoj drugi gol na utakmici i sada belgijski reprezentativac ima učinak od sedam pogodaka na posljednjih sedam utakmica.

Najljepša priča Premiershipa se nastavlja. Leicester je slavio u gostima kod Newcastlea i sada je tim Claudia Ranierija na prvom mjestu tabele.

Ponovo je strijelac bio Jamie Vardy koji je pogodio u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena. Ovo je bio deseti uzastopni meč Premiershipa na kojem Vardy postiže pogodak i sada je po tome zajedno sa Ruud Van Nistelrooyom rekorder lige.

Drugi pogodak za Leicester postigao je Ulloa u 62. minuti susreta, a asistirao mu je Riyad Mahrez koji sada ima sedam golova i pet asistencija u ovoj sezoni Prmeiershipa. Konačnih 3:0 postavio je Okazaki u 83. minuti.

Veliku pobjedu upisao je Stoke City. Golom Bojana Krkića u 10. minuti slavili su u gostima protiv Southamptona. Stoke sada ima tri vezane utakmice bez poraza, a prije ovog kola slavili su protiv Chelseaja na domaćem terenu (1:0).

Swansea je uspio izvući remi na domaćem terenu protiv Bournemoutha koji je nakon pola sata igre imao vodstvo od 2:0. King je pogodio u 10. minuti, a Gosling je dodao još jedan u 26. minuti.

Ipak, domaći tim je brzo uzvratio golovima Ayewa u 28. i Shelveya u 39. minuti iz penala. Bournemouthu je ovo prvi bod nakon četiri vezana poraza.

Iznenađenje je priredio West Bromwich Albion na svom Hawthronsu protiv Arsenala. Iako su Topnici preko Girouda poveli u 28. minuti, domaći tim je do poluvremena preokrenuo golovima Morrisona u 35. i autogolom Artete u 40. minuti. Interesantno, domaći tim je postigao dva gola iako je do tada uputio samo jedan udarac u okvir gola.

Arsenal je imao izuzetnu priliku da izjednači u 84. minuti, ali je Santi Cazorla promašio penal.

Rezultati 13. kola Premiershipa:

Watford - Manchester United 1:2 (Deeney - Depay, Schweinsteiger) Chelsea - Norwich 1:0 (Costa) Everton - Aston Villa 4:0 (Barkley dva puta, Lukaku dva puta) Southampton - Stoke 0:1 (Krkić)

Swansea - Bournemouth 2:2 ( Ayew, Gomis - King, Gosling) WBA - Arsenal 2:1 (Morrison, Arteta autogol - Giroud) Newcastle - Leicester 0:3 (Vardy, Ulloa, Okazaki)

Tabela:

  1. Leicester 28
  2. Manchester United 27
  3. Manchester City 26 (-1)
  4. Arsenal 26 
  5. Tottenham 21 (-1)
  6. West Ham 21 (-1)
  7. Everton 20
  8. Southampton 20
  9. Crystal Palace 19 (-1)
  10. Stoke 19
  11. Liverpool 17 (-1)
  12. WBA 17
  13. Watford 16
  14. Swansea 14
  15. Chelsea 14
  16. Norwich 12
  17. Newcastle 10
  18. Bournemouth 9
  19. Sunderland 6 (-1)
  20. Aston Villa 5