La Gazzetta dello Sport
43

Chelsea, City i PSG su bebe u odnosu na talijanske klubove

Totalsport
Massimo Moratti i Silvio Berlusconi
Massimo Moratti i Silvio Berlusconi
Percepcija pijanih milijardera koji umjetno stvaraju velike timove često površno i vulgarno prati novopečene evropske nogometne gigante. La Gazzetta dello Sport dokazala je da ima i gorih, i to među najvećim talijanskim klubovima.

U posljednjih prosječno 20 godina tajkunske porodice na čelima Intera, Milana i Juventusa zajednički su u vlastite klubove upumpale oko dvije milijarde eura u današnjem novcu.

Najviše je pritom trošio Interov vlasnik i predsjednik Massimo Moratti, naftni magnat koji klub vodi od 1995. godine. U proteklih 17 godina u klub je bespovratno uložio, iliti za potrebe vlastitog hobija izgubio, 1,16 milijardi eura.

Milanov vlasnik Silvio Berlusconi, koji u posljednjih najmanje pet godina daleko više izvlači iz kluba no što mu donosi, u proteklih je 26 godina (klub je preuzeo 1986.), na klupski račun uplatio 593 miliona eura.

Kad je u pitanju Juventus, jedini talijanski klub osim Lazija i Rome s dioničkom vlasničkom strukturom, u posljednjih 11 godina, otkako su njegove dionice izlistane na Milanskoj berzi, porodica Agnelli preko svoje firme Exor S.p.A. u klub je upumpala 225 miliona eura vlastitog novca.

Gazzettin ekspertni tim posebno je napomenuo da su navedena sredstva bila bespovratna, tj. da su spomenute iznose vlasnici darovali klubovima da bi pokrivali minuse u poslovanju ili namicali sredstva za igračka pojačanja. Ti novci im nikada nisu vraćeni.

Te vrste transakcija odvojene su od klasičnih posudbi, koje su vlasnici vraćali.

Besmislene lamentacije o umjetnim klubovima s puno novca ovim su argumentom u dobroj mjeri demistificirane. One će jednog dana i potpuno nestati kad i ako se Manchester City, PSG ili Chelsea naosvajaju nacionalnih i evropskih trofeja.