Veliki uspjeh Bradford Cityja
4

Četvrtoligaš u finalu Liga kupa, izbacio Arsenal, Aston Villu i Wigan

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekipa četvrtoligaša Bradford Cityja plasirala se u finale Lige kupa. Aston Villa je u uzvratnoj polufinalnoj utakmici u Birminghamu pobijedila s 2-1, ali je Bradford osigurao odlazak na Wembley zbog pobjede 3-1 na svom terenu.

Bradford je tako postao tek drugi klub iz četvrtog razreda koji je stigao do finala ovog takmičenja. Prije njega je to učinio samo Rochdale 1962. godine.

Isto tako, tim Bradforda postao je prvi četvrtoligaš koji je u istoj sezoni eliminisao tri prvoligaša. Prije Aston Ville, izbacili su Wigan i Arsenal.

Christian Benteke doveo je lijepim udarcem iz voleja u vodstvo Aston Villu u 24. minuti. No, James Hanson je poentirao glavom u 55. minuti za 1-1, te je doveo oko 6.000 gostujućih navijača u ekstazu. Villi nije pomogao pogodak koji je u 89. minuti postigao Andreas Weimann, jer su gosti do kraja sačuvali svoju mrežu, te su trijumfovali s ukupnih 4-3 za historijski plasman u finale.

U drugom polufinalu će Swansea u srijedu na svom terenu braniti prednost od 2-0 koju je ostvario protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu.

Finalna utakmica na rasporedu je 24. februara na Wembleyju.

Liga kup, polufinale, uzvratna utakmica:

Aston Villa – Bradford 2-1 (Benteke 24, Weimann 89 / Hanson 55), ukupno 3-4