Nakon penala
25

VIDEO / Četveroligaš izbacio Arsenal iz engleskog Liga kupa

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Nogometaši engleskog četveroligaša Bradforda na svom Coral Windowsu pred 24.000 gledatelja pobijedili su Premierligaša Arsenala boljim izvođenjem 11-eraca u četvrtfinalnom dvoboju Liga kupa.

Nakon što je utakmica poslije 90, odnosno 120 minuta završila 1-1, sjajni golman domaćih Matt Duke odbranio je udarac Santiju Cazorli, koji je pucao prvi po redu za Arsenal, dok je stativa zaustavila udarce Marouanea Chamakha (drugi udarac) i Thomasa Vermaelena (posljednji).

Domaći su igrači bili precizni pri prvoj, drugoj i četvrtoj seriji. Dvije Szczesnyjeve obrane nisu na kraju značile ništa.

Arsene Wenger na teren je izveo praktično najjači sastav. Svejedno su Londončani izgubili od četveroligaške ekipe koja se po engleskoj klupskoj hijerarhiji ispod njih nalazi ravno 64 mjesta.

Bradford je junačkom pobjedom koju je izborio postao tek peta četveroligaška ekipa u historiji Liga kupa koja je u istoj sezoni iz takmičenja izbacila dva kluba iz elitnog razreda. Drugi je Wigan. Ove su sezone pri probijanju u polufinale igrači trenera Phila Parkinsona četiri puta prošli zahvaljujući boljem izvođenju penala. Njihov niz nepobjedivosti pri penala traje nevjerovatnih devet utakmica uzmu li se u obzir sva takmičenja.

Arsenal je želio pobijediti i napadao je velikim dijelom utakmice. Uputili su prema domaćem golmanu Mattu Dukeu 28 udaraca. U samo trima utakmicama odigranima ove sezone u takmičenju statističari su im izbrojili ukupno 92 pokušaja udaraca prema golu.

Domaća ekipa u vodstvo je došla pogotkom Garryja Thompsona u 16. minuti. Bio je to tek šesti pogodak koji je Arsenal primio od četveroligaških ekipa u historiji Liga kupa.

Tek u 89. minuti Thomas Vermaelen izjednačio je zabivši glavom iz blizine nakon ubacivanja Cazorle.

Španac, ponajbolji igrač Arsenala i u ovoj utakmici, šutirao je dva puta silovito u četvrtoj minuti sudijske nadoknade, ali je njegove "bombe" Duke zaustavio. U 108. minuti uzdrmao je Cazorla prečku.

Nogometaši Aston Ville u posljednjih desetak minuta utakmice drugog odigranog četvrtfinala deklasirali su Norwich City na njegovu Carrow Roadu izborivši polufinale 4-1 pobjedom. Domaći su poveli pogotkom Stevea Morisona u 19. minuti, a samo dvije minute kasnije izjednačio je Brett Holman.

U završnici je, 79. i 85. minuti, drugi i treći pogodak za goste postigao 21-godišnji Austrijanac Andreas Weimann, da bi konačan rezultat postavio njegov vršnjak Christian Benteke u prvoj minuti sudijske nadoknade. Izvrsni belgijski centarfor prije je saigračima asistirao za dva gola.

Ekipi Chrisa Hughtona ovo je bio prvi poraz u službenim utakmicama od 6. oktobra. Otad su nanizali deset dvoboja bez poraza, od čega šest pobjeda. 

Engleski Liga kup, četvrtfinale, jedna utakmica:

Bradford (4) – Arsenal 4-3 nakon penala, 1-1, 1-1 (Thompson 16 / Vermaelen 89) Norwich City – Aston Villa 1-4 (Morison 19 / Holman 21, Weimann 79, 85, Benteke 90)