Liga prvaka
37

Četvrtfinale: Barcelona treba novo čudo, Monaco želi dokrajčiti Dortmund

Piše: O. T.
Barcelona je protiv PSG-a ispisala historiju, sličan scenarij je neophodan i ovaj put (Foto: EPA)
Barcelona je protiv PSG-a ispisala historiju, sličan scenarij je neophodan i ovaj put (Foto: EPA)
Barcelona će u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka pokušati nadoknaditi uvjerljiv poraz od Juventusa u Torinu (3:0), a težak zadatak u istoj fazi takmičenja ima i Borussia Dortmund koja gostuje Monacu nakon što je francuski tim u Njemačkoj slavio rezultatom 3:2. Oba meča mogu se svesti pod isti nazivnik – jedan tim završava posao, drugi se nada čudu. Samo da sudije ne odnesu tortu...

Ovosezonsko izdanje Lige prvaka sve više postaje upečatljivo po katastrofalnim sudijskim odlukama. Sudije su bile glavna tema i nakon sinoćnjeg trijumfa Real Madrida nad Bayernom pa zbog toga postoji bojazan da i ostatak Lige prvaka u ovoj sezoni ne obilježe pogreške ljudi koji dijele pravdu na terenu. Slovenac Damir Skomina glavni je sudija meča u Monacu, dok će tu ulogu u Barceloni imati Szymon Marciniak iz Poljske.

Liga prvaka, uzvratna utakmica četvrtfinala: Barcelona – Juventus (20:45 sati, Camp Nou)

*rezultat prve utakmice: Juventus – Barcelona 3:0

Najave utakmica nekada, pored svih statističkih podataka, historijskih činjenica i bombastičnih naslova, najbolje opišu izjave glavnih aktera. Pa, dame i gospodo, Luis Enrique: "Ovo je malo drugačija utakmica od one s PSG-om, jer sada umjesto četiri gola moramo postići samo tri da bismo izjednačili stvari. Ali pošto mislim da će Juventus postići jedan gol, naš cilj je postići pet golova", rekao je optimistični trener Barcelone te dodao: "Postoji samo jedna opcija: napad, napad, napad. Potom, kada se malo odmorimo, još malo napasti. Navijačima bih poručio da ne napuštaju teren u 80. minuti, jer će sigurno nešto propustiti. Ovo je nova noć za pravljenje historije".

Neovisno o tome da li treneru Juventusa Massimilianu Allegriju nedostaje inspiracije u namjeri da motivira svoje igrače, on im može pročitati Enriqueov govor na konferenciji prije utakmice i to bi trebalo biti dovoljno. Jer, pored optimizma koji je pokazao Enrique, što zaslužuje poštovanje zbog hrabrosti, njegove riječi ipak izgledaju i kao nizak udarac upućen Juventusu. Nije lijepo čuti nekoga da govori kako protiv vas ima lakši zadatak zbog toga što ne mora postići četiri gola, nego tri te da vam planira utrpati pet golova.

Luis Enrique je svjestan da bi mu ispadanje od Juventusa vjerovatno značilo i odlazak s klupe na kraju sezone (Foto: EPA)
Luis Enrique je svjestan da bi mu ispadanje od Juventusa vjerovatno značilo i odlazak s klupe na kraju sezone (Foto: EPA)

No, trener Barcelone i nema drugog izbora nego predstavljati se kao osoba koja će riješiti stvari. Nakon nestvarne pobjede nad Paris Saint-Germainom rezultatom 6:1 u uzvratu osmine finala i plasmana u četvrtfinale s ukupnih 6:5, Enrique je konačno mogao otvarati novine i portale koji ne pišu o njegovoj smjeni na kraju sezone i ne polemišu o tome ko će ga zamijeniti. Jedina šansa da ponovo doživi takve dane je da njegov tim fudbalskom svijetu podari još jednu ludu noć. Ali, sada ga ne čeka uplašeni Unai Emery ni igrači koji bi za ručkom priznali da bi ih zadovoljio i poraz rezultatom 5:1.

Barceloni se vraća Busquets, očekuje se ponovo formacija sa tri igrača u odbrani i četiri u napadu

Barcelona je u prvom meču bila uskraćena za usluge Sergija Busquetsa koji je bio suspendovan, a njegov izostanak se itekako osjetio u igri katalonskog tima. Pretpostavlja se da će Enrique ponovo koristiti formaciju 3-3-4 i poručiti igračima da što prije postignu gol.

Allegri je dovoljno lukav, a njegovi igrači dovoljno iskusni da bi sebi dozvolili ispuštanje ogromnog vodstva koje su im donijeli Paulo Dybala sa svoja dva gola i Giorgio Chiellini. Juventus, također, na primjeru PSG-a može mnogo toga naučiti, ali to je svakako tim sačinjen od mnogo zrelijih pojedinaca za razliku od Parižana.

Juventusova osveta ili novo Barcino čudo

Juventus u ovom meču ima šansu za svojevrsnu osvetu za poraz u finalu Lige prvaka 2015. godine kada je Barcelona slavila rezultatom 3:1.

Ovo je za Juventus tek treće četvrtfinale u posljednjih sedam učešća u Ligi prvaka, ali bi plasman u polufinale bio drugi u posljednje tri sezone.

Niko u historiji Lige prvaka nije nadoknadio poraz rezultatom 3:0 iz prve utakmice, a do sada je osam timova imalo tu priliku. Istina, Barcelona je jedini tim koji je nadoknadio poraz rezultatom 4:0 kada je izbacila PSG u spomenutom sudaru u osmini finala ove sezone.

Igrači Barcelone moraju režirati novo čudo ako žele do polufinala (Foto: EPA)
Igrači Barcelone moraju režirati novo čudo ako žele do polufinala (Foto: EPA)

Juventus je posljednji put gostovao Barceloni u aprilu 2003. godine kada je slavio rezultatom 2:1, a tu sezonu u Ligi prvaka okončao je porazom od Milana nakon penala u finalu.

Barcelona je upisala 15 pobjeda u posljednjih 15 utakmica na stadionu Camp Nou u Ligi prvaka, pri čemu je postigla čak 50 golova i primila samo sedam, a sve pobjede stigle su u eri Luisa Enriquea. Rekord po broju uzastopnih pobjeda kod kuće u ovom takmičenju čuva Bayern Minhen (16).

Ovo je za Barcelonu 10. uzastopni nastup u četvrtfinalu Lige prvaka, što je rekord, ali zabrinjavajući podatak je taj da je Blaugrana dva puta u posljednje tri sezone ispadala u ovoj fazi takmičenja.

Povrede i suspenzije, potencijalni sastavi

Barcelona: Rafinha, Aleix Vidal (povrijeđeni), Arda Turan, Mascherano, Mathieu (upitni), Neymar, Piqué, Rakitić, Suárez (suspenzija za naredni meč u slučaju kartona).

Potencijalni sastav: Ter Stegen; Mascherano, Piqué, Umtiti; Rakitić, Busquets, Iniesta, Sergi Roberto; Messi, Luis Suárez i Neymar.

Juventus: Pjaca (povreda), Cuadrado, Mandžukić, Khedira (suspenzija za naredni meč u slučaju kartona).

Potencijalni sastav: Buffon; Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Khedira; Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuaín.

Liga prvaka, uzvratna utakmica četvrtfinala: Monaco – Borussia Dortmund (20:45 sati, Stade Louis II)

*rezultat prve utakmice: Borussia Dortmund – Monaco 2:3

Prva utakmica ova dva tima pomjerena je s utorka na srijedu zbog eksplozija koje su oštetile autobus Borussijinog tima, pri čemu je defanzivac Marc Bartra povrijedio ruku. Ključnu ulogu u pobjedi Monaca nad šokiranim Dortmundom imao je Kylian Mbappe koji je postigao dva gola u pobjedi rezultatom 3:2.

Monaco igra fenomenalan fudbal u ovoj sezoni, a osim u pobjedi nad Dortmundom, to je demonstrirao i izbacivanjem Manchester Cityja u osmini finala. Ekipa koju s klupe predvodi Leonardo Jardim postigla je čak 138 golova u svim takmičenjima ove sezone, što je impresivan učinak. Tim iz Kneževine se bori i za titulu u Ligue 1, gdje zauzima prvo mjesto s istim brojem bodova (77) kao i PSG, ali i utakmicom manje (32).

Osamnaestogodišnji Kylian Mbappe je u prvom meču u Dortmundu postigao dva gola (Foto: EPA)
Osamnaestogodišnji Kylian Mbappe je u prvom meču u Dortmundu postigao dva gola (Foto: EPA)

Milioneri nisu bili zadovoljni odlukom UEFA-e da prvi meč pomjeri za samo 24 sata nakon ekplozije i šoka koji su doživjeli igrači ovog kluba. Ipak, trener Thomas Tuchel i njegova ekipa moraju biti svjesni da ove sezone svakako ne igraju na očekivanom nivou pošto su u Bundesligi četvrti na tabeli sa čak 16 bodova manje od Bayerna, osam bodova manje od RB Leipziga i bodom manje od Hoffenheima, a do kraja prvenstva ostalo je još pet kola.

Polufinale bi za oba tima bio ogroman uspjeh

Dortmund bi prolaskom u polufinale postao tek treći klub u historiji Lige prvaka koji je nadoknadio poraz kod kuće u prvoj utakmici nokaut faze ovog takmičenja, a sam plasman među četiri najbolja tima Evrope za obje ekipe bio bi ogroman uspjeh.

Monaco može radovati podatak da je svih pet timova koji su u gostima u prvoj utakmici nokaut faze Lige prvaka ostvarili pobjedu rezultatom 3:2 na kraju i prošli dalje. Na Monacu je da postane šesti takav klub.

Marco Reus je zbog povrede propustio meč u Dortmundu, očekuje se da će zaigrati večeras (Foto: EPA)
Marco Reus je zbog povrede propustio meč u Dortmundu, očekuje se da će zaigrati večeras (Foto: EPA)

Nijedan francuski tim osim Monaca nije više od jednom igrao polufinale Lige prvaka, a Monaco je to uspio tri puta (1993/94., 1997/98. i 2003/04.)

Benjamin Mendy je povratnik u tim Monaca nakon što je propustio prvi meč ova dva tima, a vraća se i Tiemoue Bakayoko koji je bio suspendovan za sudar u Dortmundu. Ipak, Leonardo Jarim neće moći računati na suspendovanog Fabinha.

Dortmundu će ponovo nedostajati povrijeđeni Bartra, a vrlo je moguće da će u uzvratu zaigrati Marco Reus koji je proteklog vikenda upisao prvi nastup za Milionere nakon povrede.

Povrede i suspenzije, potencijalni sastavi

Monaco : Fabinho (suspendovan), Sidibé, Boschilia, Carrillo (povrijeđeni), Jemerson, Falcao, Germain, Lemar, Sidibé (suspenzija za naredni meč u slučaju kartona).

Potencijalni sastav: Subašić; Touré, Glik, Jemerson, Mendy; Bernardo Silva, Bakayoko, Moutinho, Lemar; Falcao i Mbappé.

Borussia Dortmund: Bartra, Götze, Schürrle (povrijeđeni), Durm, Rode (upitni), Ginter, Guerreiro, Papastathopoulos i Schmelzer (suspenzija za naredni meč u slučaju kartona).

Potencijalni sastav: Bürki; Piszczek, Papastathopoulos, Bender, Schmelzer; Weigl; Dembélé, Castro, Reus, Guerreiro; Aubameyang.