Prva dva meča
175

Četiri boda nisu neuspjeh, gostovanja u junu mogla bi dati odgovor o kvalitetu Zmajeva

Piše: K. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH osvojila je četiri boda iz prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u domaćim susretima protiv Armenije i Grčke.

Zmajevi su prije tri dana u Sarajevu pobijedili Armeniju rezultatom 2:1 te su tako na najbolji mogući način otvorili kvalifikacije. Strijelci za pobjedu BiH bili su Krunić i Milošević.

U sjajnoj atmosferi izabranici Roberta Prosinečkog dočekali su Grčku u Zenici na stadionu Bilino Polje, a već u 15. minuti imali su vodstvo od 2:0 golovima Višće i Pjanića. Ipak, u drugom poluvremenu Grci su golom Fortunisa s bijele tačke smanjili na 2:1, nakon čega je Pjanić dobio crveni karton i Heleni su u finišu postigli drugi pogodak zahvaljujući kojem su osvojili veliki bod na gostovanju kod BiH.

Četiri osvojena boda iz prve dvije domaće utakmice svakako da nije najidealniji scenario koji su igrači, selektor i navijači BiH priželjkivali, ali pobjeda i remi na otvaranju kvalifikacija ne mogu se smatrati ni neuspjehom i izabranici Roberta Prosinečkog tek očekuju prave ispite.

Sljedeći meč nogometna reprezentacija BiH igra 8. juna u gostima kod Finske, a tri dana nakon toga gostuje u Torinu gdje će se suprostaviti Italiji. Ova dva meča mogla bi biti od ključnog značaja kada su u pitanju ove kvalifikacije i mogli bi dati prave odgovore o stvarnom kvalitetu reprezentacije BiH.

Nakon toga, BiH igra domaći meč protiv Lihtenštajna 5. septembra, a tri dana nakon toga očekuje nas gostovanje kod Armenije. U oktobru nas očekuje domaći meč protiv Finske i gostovanje kod Grčke, a konačna odluka o putniku na Euro pada u novembru kada ćemo igrati domaći susret protiv Italije i gostovati Lihtenštajnu.