Nogomet
48

Liga prvaka / Celtic opet stradao na Nou Campu, Bayern debitantu zabio pet golova

Piše: E. B.
Barcelona - Celtic (Foto: EPA)
Večerašnjim utakmicama prvog kola počela je nova sezona u Ligi prvaka. Odigrano je sedam mečeva, dok je susret Manchester City - Borussia Mönchengladbach odgođen zbog velikog nevremena.

Grupa A

PSG - Arsenal 1:1

Prvi gol ove sezone u Ligi prvaka pao je u 42. sekundi utakmice, kada su Sveci nakon deset pasova stigli do vodstva. Sjajnu akciju nakon Aurijerovog centaršuta glavom je završio Cavani za 1:0. No, Urugvajac je do kraja meča propustio još nekoliko sjajnih šansi, što su gosti iz Londona kaznili i preko Sancheza u 78. minuti stigli do boda. Sudija Kassai je u 90+3. minuti isključio Girouda i Verattija, te će oni pauzirati u drugom kolu.

Basel - Ludogorec 1:1

Basel i Ludogorec su podijelili bodove na St. Jakob-Parku. Jedini gol u prvom poluvremenu postigao je Cafu u posljednjoj minuti prvog poluvremena na Marcelinhovu asistenciju za vodstvo bugarske ekipe. Švicarci su izjednačili u 80. minuti kada je pogodio Steffen.

Grupa B

Dynamo Kiev - Napoli 1:2

Italijani su došli do pobjede na Olimpijskom stadionu nakon preokreta. Domaći tim je poveo u 26. minuti preko Harmaša. No, mrežu Šovkovskog, koji je postao drugi najstariji igrač u Ligi prvaka, dva puta je zatresao Milik u 36. i 45+2. minuti. Dynamo je igrao sa igračem manje od 68. minute kada je drugi žuti karton dobio Sidorčuk.

Benfica - Bešiktaš 1:1

Veoma uzbudljiv meč na Luzu završen je bez pobjednika. Salvio je asistirao Cerviju koji je pogodio Zenginovu mrežu u 12. minuti. Gosti iz Turske su dominirali tokom većeg dijela susreta, a mreža Edersona se zatresla tek u 90+3. minuti kada je za 1:1 pogodio Talisca.

Grupa C

Barcelona - Celtic 7:0

Celtic je kao i prije tri godine stradao na Nou Campu. 11. decembra 2013. godine Barca je slavila sa 6:1, a večeras je bilo 7:0. Te 2013. godine Neymar je postigao hat-trick, a ovaj put tri gola je postigao Messi. Argentinac je pogađao u 3., 27. i 60. minuti, Suarez je pogodio u 75. i 88., a po gol su postigli Neymar (50.) i Iniesta (59.). Gosti su pri rezultatu 1:0 mogli izjednačiti, no Dembeleu je penal odbranio Ter Stegen.

Manchester City - Borussia Mönchengladbach odgođeno

Susret na Etihadu je odgođen zbog velikog nevremena koje je pogodilo Manchester. Susret će najvjerovatnije biti odigran sutra od 20:45.

Grupa D

Bayern - Rostov 5:0

Drugu najubjedljiviju pobjedu večeri su ostvarili Bavarci. Ekipa iz Minhena je na Alianz Areni sa pet golova u mreži ispratila debitanta u Ligi prvaka. Na poluvremenu je bilo već 2:0. Lewandowski je iz penala pogodio u 28., a Müller u 45+2. minuti. Kimmich je u drugom poluvremenu pogodio u 53. i 60. minuti, a Bernat u 90. za konačnih 5:0.

PSV - Atletico 0:1

Sve vrijedno pomena desilo se u prvom poluvremenu, tačnije u samom finišu. U 43. minuti gosti su poveli preko Nigueza, a u drugoj minuti sudijske nadoknade penal za domaću ekipu nije iskoristio Guadrado. Tačnije, Oblak mu je sjajno odbranio šut sa bijele tačke. Do kraja meča Atletico je rutinski priveo utakmicu kraju.