Mnogo pitanja
8

Čelnici NS BiH danas zasjedaju: Hoće li smjena Kovačevića stopirati izbor selektora

N. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održat će se danas u Sarajevu, a na njoj bi, kako je ranije najavljeno, mogli dobiti ime nasljednika Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva.
Međutim, nakon posljednjih dešavanja u Fudbalskom savezu Republike Srpske i smjene Mileta Kovačevića s pozicije predsjednika FSRS, moguće je da izbor novog selektora padne u drugi plan.

Kovačević je član Izvršnog odbora na osnovu predsjedničke funkcije FSRS koju je nedavno izgubio pa nam ostaje da vidimo kako će na njegovu smjenu reagovati predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić i ostali članovi Izvršnog odbora.

Sada već bivši predsjednik FSRS u razgovoru za portal Klix.ba istakao je da smjena nije urađena po standardima i propisima UEFA-e i NS BiH te je najavio svoj dolazak u Sarajevo na sjednicu Izvšrnog odbora.

"Ne znam ko je sazvao vanrednu sjednicu FSRS jer po statutu to može uraditi samo jedan čovjek, a to je predsjednik. NS BiH i UEFA se trebaju izjasnit da li je sve urađeno po zakonu, a ja jedino to prihvatam. Tužba već postoji na sudovima, UEFA i NS BiH su zauzeli stav da ovakva smjena nije po evropskim standardima. Pravni komitet NS BiH je također jednoglasno zauzeo identičan stav. O čemu onda pričati?", zapitao se Kovačević.

S druge strane, njegova opozicija koju predvodi aktuelni predsjednik FK Borac Vico Zeljković tvrdi da je smjena došla isključivo demokratskim putem i smatraju kako Kovačević više nema šta tražiti na sjednicama Izvršnog odbora NS BiH.

"Sigurno je da će biti zanimljivo na sjednici Izvršnog odbora jer Kovačević ima poziv i doći će, ali ne kao predsjednik FS RS, jer više nije na toj funkciji. Odluka o njegovoj smjeni je usvojena i ostale su samo neke sitnice da se urade, a kako će predsjednik NS BiH reagovati na to i da li će mu biti dopušteno da prisustvuje sjednici Izvršnog odbora, zaista ne znam", rekao je Zeljković za Klix.

Jasno je da nas danas očekuju dva scenarija. Ukoliko se Kovačević pojavi i bude mu odobreno prisustvo na sjednici možemo očekivati svojevrsni bojkot članova Izvršnog odbora koji dolaze iz RS-a. Prije svega to se odnosi na Milorada Sofrenića, prvog potpredsjednika Saveza, zatim na Dragana Kulinu, Zlatka Spasojevića i Ranka Vučkovića. U toj situaciju je jasno da se izbor selektora danas neće održati jer je potrebno 12 glasova da se odluka o novom selektoru potvrdi.

U drugom scenariju, onom realnijem u ovom trenutku, Kovačeviću će biti zabranjeno prisustvo sjednici pa se članovi Izvršnog odbora mogu posvetiti temi koja je od opšteg značaja jer je vrijeme do utakmica baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo sve manje. Također, Savez u tom slučaju po statutu mora pozvati zamjenskog člana do izbora novog predsjednika FSRS.

Kao što je poznato od ranije, najbliži poziciji selektora je slavni bh. igrač i trener Dušan Bajević, koji će do svog eventualnog imenovanja ipak morati sačekati da se srede aktuelne birokratske stvari u kući bh. nogometa.

U međuvremenu, isplivalo je i ime bivšeg selektora Srbije Mladena Krstajića kao mogućeg novog selektora BiH, mada je ta varijanta trenutno manje realna.

Današnja sasvim sigurno burna sjednica čelnika Saveza počinje u 11:00 sati.