Brojni scenariji
144

Čelnici NS BiH danas nastavljaju sjednicu: Hoće li Petev biti novi selektor Zmajeva?

N. K.
Članovi Izvršnog odbora danas ponovo zasjedaju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi Izvršnog odbora danas ponovo zasjedaju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će u 14 sati na Ilidži nastaviti prekinutu sjednicu nakon koje bismo možda napokon mogli dobiti selektora seniorske reprezentacije.
Početkom 2021. godine sjednica je prekinuta budući da su čelnici Saveza odlučili ne glasati o bugarskom treneru Ivaylu Petevu kao kandidatu za novog selektora BiH.

Peteva je prethodno izabrala nepotpuna Komisija za izbor selektora budući da predsjednik Nogometnog saveza Elvedin Begić nije bio prisutan na sastancima u društvu Vice Zeljkovića, Irfana Durića, Milorada Sofrenića i Ivana Beusa.

Begić, koji nije bio prisutan ni na prekinutoj sjednici, tada je potvrdio da nije želio podržati Peteva kao prijedlog Zvjezdana Misimovića, dok su Zeljković i Sofrenić optužili Begića za sabotiranje odluke te navodni utjecaj na bošnjačke članove Izvršnog odbora.

Na današnjoj sjednici ponovo je na dnevnom redu glasanje o izboru Peteva, a postoji mogućnost nekoliko opcija. Najjednostavniji scenarij je da na sjednici bude kvorum i da Petev dobije 11 od 15 glasova članova Izvršnog odbora računajući da najmanje po jedan glas mora biti iz sve tri nacionalne komponente. Ukoliko Petev ne dobije podršku većine, onda slijedi novi mučni period, jer bi bugarski trener kao konačan prijedlog Komisije za izbor selektora bio prekrižen kao kandidat, pa bi se krenulo u novu proceduru izbora selektora.

Postoji i opcija da ne bude kvoruma za glasanje pa bi se u tom slučaju organizovao drugi krug glasanja u kojem bi bila potrebna prosta većina glasova, ali ponovo uz po minimalno jedan glas iz tri nacionalna tabora.

Nije isključeno da se do početka sjednice glavni ljudi iz Izvršnog odbora pokušaju dogovoriti kako bi konačno prekinuli farsu u vezi s izborom nasljednika Dušana Bajevića koji je klupu Zmajeva napustio prije više od dva mjeseca.

Podsjetimo, reprezentaciju BiH već u martu očekuje početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i odugovlačenje izbora selektora sigurno neće nikome donijeti dobro, a pogotovo novom selektoru.