Nogomet
33

Čelik na raskrsnici: Građani žele novi statut, Adilović tvrdi da će dovesti strane investitore

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Više od 6.000 građana Zenice krajem februara prošle godine prošetalo je gradom kako bi iskazalo svoju podršku za Nogometni klub Čelik. Bila je to vjerovatno veća cifra od ukupnog broja navijača tog kluba koji su u 2016. kalendarskoj godini platili ulaznicu i došli na Bilino Polje pogledati Čelik u BHT Premijer ligi. Time je jasno stavljeno do znanja da većina navijača i simpatizera kluba želi promjene u klupskim strukturama. Te promjene trebali bi konačno vidjeti do 10. januara, a kakve bi to promjene mogle biti i šta bi mogle donijeti bavimo se u ovom tekstu.

Sutra od 18:30 sati počet će zasjedanje Skupštine kluba gdje će dvije ključne stavke biti glasanje za novi statut NK Čelik i izbor predsjednika Upravnog odbora kluba.

Glasanje za novi statut usmjerava ostatak sjednice, Šatorović ili Adilović

Prema rasporedu dnevnog reda glasanje za novi statut će biti obavljeno prije izbora predsjednika i upravo će to glasanje utjecati na ostatak sjednice i puta kojim će klub ići.

Naime, novi statut kluba predložio je Komitet za hitnost NK Čelik Zenica i predsjednik Skupštine Damir Bradarac, a na zahtjev Neformalne grupe građana "Za Čelik". Taj statut zasniva se na sistemu "jedan član, jedan glas" čime bi članovi kluba, odnosno njegovi navijači imali "kontrolu i nadzor nad svojim klubom".

Ukoliko Skupština kluba izglasa novi statut onda će glavni kandidat za mjesto predsjednika Upravnog odbora biti Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Federacije BiH.

U suprotnom, dakle ukoliko se ne izglasa novi statut, onda će jedini kandidat za mjesto predsjednika Upravnog odbora biti Ševko Adilović, koji je trenutno član Nadzornog odbora kluba.

Šta kaže gradonačelnik?

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je sktriktno naredio da klub do 10. januara mora izabrati rukovodstvo ukoliko želi računati na pomoć Grada.

"Čeliku ostavljam na slobodu da izabere svoj put i kandidata za predsjednika ali ću ponoviti, ukoliko do 10. januara ne izabere novo rukovodstvo kluba, u budžetu Grada Zenice neće biti predviđeno finansiranje kluba. Tada će sva odgovornost biti na članovima Skupštine koji su odbili raditi kako dolikuje klubu poput Čelika i koji će ga tako i ugasiti", napisao je Kasumović.

U objavi na svojoj zvaničnoj stranici na Facebooku Kasumović je kazao da kao građanin podržava novi statut, odnosno prijedlog NGG "Za Čelik", ali da će kao gradonačelnik podržati svaku odluku koju klub donese. Dodao je da je i on bio na februarskim protestima, odnosno mirnoj šetnji.

"Kao građanin Zenice, navijač Čelika i bivši predsjednik ovog kluba, smatram da je predloženo rješenje depolitizacije kluba kroz članski model put kojim treba ići jer su to tražili građani ovog grada koji imaju najveće pravo na to. I ja sam bio na februarskim protestima i osjetio sam tu snagu koja stoji za promjene u Čeliku, te je sasvim logično da se tom novom sistemu rada i novim ljudima pruži šansa", naveo je na jednom mjestu.

A na drugom mjestu je dodao: "U klupske interne stvari neću se miješati i podržat ću svako rješenje ali kao građanin i navijač u potpunosti stojim uz svoj ranije izneseni stav – Čeliku treba novi Statut, novi ljudi, nova šansa!"

Šta kaže Adilović?

Ševko Adilović je trenutno član Nadzornog odbora kluba i kandidovao se za predsjednika Upravnog odbora kluba. On tvrdi da će u klub dovesti dva strana investitora, ali i napominje da je "teško ikoga angažovati kada se piše kako je pucao na građane". Naime, Adilović je krajem juna pucao ispred stadiona zbog čega je prekinuta sjednica Skupštine kluba.

"Imam dva strana investitora koji će sigurno sa mnom doći u klub. Neću da otkrivam imena. Oni će biti i članovi Upravnog odbora, a jedan će biti generalni sponzor. Vidite teško je ikoga angažovati kada se na nekim portalima piše: 'Adilović je pucao na građane, okuplja se 100.000 ljudi...' Prepadaju ljude, te nove snage, taj normalni trend koji se dešava, a taj trend se ne može zaustaviti, jer neko će kad-tad zatražiti da se sav kriminal u proteklih 20 godina iznese na son", kazao je Adilović.

Po eventualnom dolasku u klub želi promijeniti rad u omladinskim selekcijama kluba te proizvoditi mlade igrače. Zatim, "uraditi kompletan stadion" i "donijeti svježe pare".

"Prvo, promijenit ću omladinske strukture kluba, to treba biti krovna kuća za proizvodnju igrača i koja će donositi profit. Uradit ćemo kompletan stadion, jer tu je mnogo praznih prostora i ugovora gdje se ne zna ko šta naplaćuje. To je broj dva. I treće, moraju se donijeti svježe pare skupa sa Gradom. Želim postaviti klub na svoje noge i ostaviti ga u Premijer ligi", opisuje Adilović.

Ipak, najveći problem za Adilovića predstavlja činjenica da Udruženje građana "Robijaši 1988" nije na njegovoj strani, a to su zapravo navijači kluba.

"To što njih 20-30 prijeti nekakvim nedolaskom. Gdje su do sada bili? Zašto nisu skupili po 1.000 KM i spasili Čelik? Ako ih ima 2.000 nek skupe 200.000 KM i odmah su spasili Čelik", odgovara Adilović.

Šta kaže Šatorović?

Selvedina Šatorovića su na mjesto predsjednika Upravnog odbora kandidovali navijači, odnosno Udruženje građana "Robijaši 1988" i NGG "Za Čelik". Ipak, njegov uslov je da se najprije izglasa novi statut što znači da bez novog statuta nema ni njegove kandidature za mjesto predsjednika Upravnog odbora. Ukoliko bude imenovan na mjesto predsjednika, postavit će nove uslove.

"Insistirao sam da se ispune tri uslova, a to su: povratak navijača, pomoć zeničkih privrednika koji su obećali da će stati uz klub te podrška građana uključujući Gradsko vijeće, Gradsku upravu i samog gradonačelnika. Nakon toga, po eventualnom dolasku u klub želim vratiti publiku na stadion, potpisati reprogram ugovora o dugovanjima prema državi i izboriti opstanak u ligi. Ukoliko Skupština stane iza projetka koji su javno podržali navijači i gradonačelnik, mislim da slijede bolji dani za Čelik", govori Šatorović.

Posebno je naglasio da će njegov mandat, u slučaju da dobije funkciju, obilježiti transparentnost i volonterizam svih Upravnog odbora.

"Poslovanje Čelika će obilježiti apsolutna transparentnost i volonterizam Upravnog odbora. Neće biti trošenja sredstava osim onih koji su potrebni samo klubu. Samo kroz takav način rada možemo vratiti povjerenje građana", rekao je Šatorović.

Šta kažu Robijaši?

Udruženje građana "Robijaši 1988" čvrsto stoji uz NGG "Za Čelik" te se nada da će Skupština izglasati novi statut i time otvoriti mjesto Selvedinu Šatoroviću u Upravi kluba. Ispred Robijaša za Klix.ba govorio je Dado Salkanović. U slučaju da Adilović bude izabran, navijači se neće vratiti na stadion.

"Ševko Adilović ne postoji za Robijaše. Normalno da se nećemo vratiti tu gdje je on. To se podrazumijeva. Taj čovjek je pucao na naše momke", kazao je Salkanović.

Šta je potrebno da se Skupština uopće održi?

U klubu je, prema informacijama s kojima raspolaže Klix.ba, trenutno 35 članova Skupštine računajući i predsjednika Skupštine Damira Bradarca. Ranije je u klubu bilo 40 članova zajedno sa predsjednikom, ali su pojedini podnijeli ostavke.

Minimalan broj članova Skupštine koji moraju doći na sjednicu kako bi se ispunio kvorum je 27. Sjednica Skupštine se može pomjerati maksimalno tri puta dok se ne ispuni kvorum. Ukoliko se kvorum ne ispuni ni na jednoj od pomjerenih sjednica, naredna, odnosno četvrta sjednica ne može biti održana prije 10. januara što znači da se neće ispuniti zahtjev koji je uputio gradonačelnik Kasumović. To znači da klub dolazi na rub gašenja.