Otvoreno takmičenje
9

Čeferin: Liga nacija je budućnost, na najvišem nivou nema namještanja utakmica

Klix.ba
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin smatra da je Liga nacija budućnost nogometa i da evropska nogometna krovna kuća radi sve na suzbijanju namještanja utakmica.

Čeferin je kazao da će "male" reprezentacije sada imati priliku da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo preko Lige nacija.

"Sada i male zemlje imaju mogućnost da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo, upravo preko Lige nacija, a do sada smo imali dva problema. Prvi je bio taj da mali nisu imali šanse za plasman na Evropsko prvenstvo, a drugi da je velikan poput Njemačke igrao protiv San Marina", započeo je govor predsjednik UEFA-e, a nakon toga nastavio:

"S Ligom nacija će veliki igrati između sebe, a mali će također imati šansu da prođu dalje. Mislim da je to budućnost evropskog nogometa, a možda i klupskog. Budućnost je u otvorenim, a ne u zatvorenim takmičenjima kakvo je u SAD-a", rekao je Čeferin.

Također, prvi čovjek UEFA-e potvrdio je da namještanja utakmica na najvišem nivou nema, ali da je opasnost na nižem nivou veća.

"Na najvišem nivou nema namještanja, a što je nivo niži, to je opasnost veća. Pokrenuli smo posebno odjeljenje koje se bavi zaštitom nogometa čiji je jedini zadatak sprečavanje namještanja utakmica", zaključio je Čeferin.