Idu utakmicu po utakmicu
0

Casillas: Čudno je da se moramo kvalifikovati za SP

Totalsport
Iker Casillas (Foto: Arhiv/AFP)
Iker Casillas (Foto: Arhiv/AFP)
Dan uoči prvog nastupa aktuelnih prvaka svijeta Španaca u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, golman Iker Casillas nastupio je pred gruzijskim novinarima s mnogo opreza.

Prema trenutnim pravilima FIFA-e (Međunarodne nogometne organizacije) aktuelni svjetski prvak mora proći kroz kvalifikacije da bi dobio priliku braniti svoj naslov. Drugim riječima, Špancima, najdominantnijoj nogometnoj sili svijeta, Brazil nije zagarantovan.

"Očito da je to čudna i neuobičajena situacija u kojoj se prvak mora kvalifikovati da bi branio naslov. Bilo bi neobično kada se ne bi kvalifikovali, ali ne razmišljamo u tom smjeru. Razmišljamo samo o sljedećoj utakmici", rekao je Casillas, a ona je protiv Gruzije.

"Samo želimo upisati tri boda s koja bi krenuli u kvalifikacije na pravi način. Svjesni smo da će biti utakmica koje nam nebi trebale predstavljati problem, ali to definitivno neće biti ona protiv Francuske, pa čak ni sutrašnja protiv Gruzije", izjavio je prvi golman "furije" koji se tada okrenuo gruzijskoj reprezentaciji.

"Znamo vašeg golmana Giorgija Loriu koji je branio sjajno protiv Bjelorusije (pobjeda 1-0). Znamo Jana Ananidzea koji je također kvalitetan igrač... Znao sam da ćete me pitati o svojim nogometašima pa sam naučio njihova imena", rekao je uz smijeh prepune konferencijske sale Casillas.

Podsjetimo, Španija je izvučena u grupi I kvalifikacija za SP zajedno s Francuskom, Bjelorusijom, Finskom i Gruzijom.