Nogomet
75

Čarobna siva trenerka: Legendarni Kiraly postao najstariji igrač na završnici Eura

Piše: E. B.
2016. godina (Foto: EPA)
Gabor Kiraly je jučer postao najstariji igrač koji je nastupio na završnici Evropskih prvenstava sa 40 godina i 74 dana.

Golman Mađarske, kojem je susret protiv Austrije bio 104. nastup u dresu nacionalnog tima, oborio je rekord Lothara Matthäusa koji je 2000. godine nastupio sa 39 godina i 91 danom.

"Ne mislim da je rekord nešto specijalno. Uživam u fudbalu jer igram srcem", rekao je skromni Kiraly.

Iako tokom 23-godišnje karijere nije branio za velike klubove, čuvar mreže Mađarske je poznat širom svijeta. Naime, Kiraly na mečevima obavezno umjesto šorca nosi sivu trenerku, a razlog je obično sujevjerje.

Sve je počelo davne 1996. godine u njegovom rodnom Szombathelyju kada je nosio dres Haladasa.

"Na početku karijere nosio sam crnu trenerku, no jedne subote pred početak meča ekonom kluba mi je prišao i rekao da je zaboravio oprati. Nabavili su mi sivu trenerku, postao sam igrač utakmice i od tada nosim samo sive trenerke jer mi očito donose sreću", pojasnio je Kiraly po dolasku u Englesku 2004. godine s obzirom da britanski mediji nisu navikli gledati golmane u trenerkama.

Ipak, 19. marta 2005. godine je odlučio testirati da li je to tačno, kada je njegov Crystal Palace gostovao Chelseaju, a Kiraly je odlučio braniti u šorcu. Ispostavilo se da je bio u pravu - Chelsea je slavio sa 4:1, a njegovu mrežu su pogodili Lampard, Cole i dva puta Kežman.

Posebno je zanimljiv bio prvi Kežmanov gol, kada je šutirao iskosa sa lijeve strane, a lopta je Kiralyju prošla kroz noge i završila u mreži. Britanski mediji su počeli ismijavati Mađara zaključivši da je primio takav gol jer nije nosio trenerku.

"Želim se osjećati ugodno tokom susreta i veoma je važno imati samopoudzanje, a to mogu samo u sivoj trenerci. No, nije sve u tome da obučeš sivu trenerku. Moraš je i pomjerati kako treba", kaže Kiraly.

Kiraly je rođen u Szombathelyju 1. aprila 1976. godine, a karijeru je počeo u lokalnom Haladasu, čiji je dres nosio od 1993. do 1997. godine.

Potom je otišao u Njemačku, gdje je branio za Herthu do 2004. godine. Potom se odlučio na odlazak u Englesku. Tamo je nosio dresove Crystal Palacea, West Hama, Aston Ville i Burnleya, a potom je uslijedio povratak u Njemačku (Bayer Leverksen, 1860 München), a u sezoni 2014/2015 je branio samo tri utakmice za Fulham, te je shvatio da je pravo vrijeme za povratak kući, a protekle seone je branio za matični Haladas. Ugovor mu ističe posljednjeg dana juna, a još uvijek nije odlučio da li će nastaviti karijeru.

Za reprezentaciju Mađarske je debitovao 1998. godine protiv Austrije, iste selekcije protiv koje je oborio rekord Eura. Debi mu je bio jednako uspješan kao i obaranje rekorda. Jučer je njegova selekcija pobijedila 2:0 u nekoliko izvrsnih njegovih intervencija, a na debiju je već u petoj minuti odbranio penal legendarnom Toniju Polsteru.