Kvalifikacije za SP
0

Capello startao pobjedom, veliki preokret Iraca

Totalsport
Detalj sa meča Rusija - Sjeverna Irska (Foto: AFP)
Detalj sa meča Rusija - Sjeverna Irska (Foto: AFP)
Talijanski strateg Fabio Capello krenuo je s poslom na selektorskoj klupi Rusije i to uz pobjedu. Na početku kvalifikacija za Mundijal 2014. godine u Brazilu njegova je ekipa pobijedila Sjevernu Irsku 2-0...

Na stadionu Lokomotiva u Moskvi, Rusija je dominirala protiv Sjevernih Iraca, makar je, donekle, strepila za rezultat sve do kraja. Povela je Rusija golom Fajzulina u 30. minuti, ali je takav rezultat bio sve do dvanaest minuta prije kraja. Tada je dosuđen penal za domaćine, Širokov je bio strijelac, te su tri boda na startu takmičenja grupe F bila osigurana za Rusiju. U toj je grupi odigrana još jedna utakmica. Azerbajdžan i Izrael su remizirali u Bakuu odigravši 1-1.

Izuzetno teško i u šokantnoj završnici su do tri boda došli Irci u grupi C. Pobijedili su Kazahstan u gostima 2-1, makar su do 89. minute gubili 1-0. Irska je bila bolja na terenu, no domaćin je sve do završnice vodio pogotkom Konjsbaeva.

I onda je Irska potpuno nenadano došla do preokreta, makar su domaćini već počeli slavlje. Prvo je najbolji strijelac Irske u povijesti, Robbie Keane, izjednačio u 89. iz jedanaesterca, da bi samo 60-ak sekundi kasnije Doyle zabio za pobjedu Irske. 

Kvalifikacije za SP, 1. kolo:

Grupa C:

Kazahstan - Irska 1-2 (Konjsbaev 37 / Keane 89-11m, Doyle 90)

Grupa F:

Rusija - Sjeverna Irska 2-0 (Fajzulin 30, Širokov 78-11m) Azerbajdžan - Izrael 1-1 (Abisov 65 / Natcho 50)