Nogomet
0

Campbell: Da sam bijelac bio bih kapiten Engleske više od 10 godina

Totalsport
Sol Campbell (Foto: AFP)
Sol Campbell (Foto: AFP)
"Mislim da bih u engleskoj reprezentaciji nosio kapitensku traku više od 10 godina da sam bijelac", napisao je u svojoj biografiji penzionisani 39-godišnji nogometaš Sol Campbell.

Srednji stoper Sol Campbell, koji je najveći dio svoje karijere proveo u Tottenhamu i Arsenalu, upisao je 73 nastupa u dresu engleske reprezentacije, uz jedan pogodak. Triput je nosio kapitensku traku, ali vjeruje da bi njegov staž u ulozi kapitena bio puno duži da je drukčije boje kože.

Iako se u Engleskoj, kao i u cijelom nogometnom svijetu, već godinama vodi snažna borba protiv rasizma, Campbell je u svojoj biografiji optužio Engleski nogometni savez (FA) za rasizam.

"Imao sam kredibilitet, igračke kvalitete i mudrost, sve ono što je potrebno za ulogu kapitena. Bio sam stalno u srcu odbrane i nosio sam kapitensku traku rano u klubu. Držim da bi ljudima u FA-u bilo drago da sam bijelac. Nisu željeli kapitena crne boje kože, kao vjerovatno ni većina navijača", smatra Campbell.

Apostrofirao je imenovanje bivšeg Liverpoolovog napadača Michaela Owena za kapitena reprezentacije prije njega…

"Owen je bio fantastičan napadač, ali ni blizu nije imao predispozicije za kapitena. Puno puta sam se pitao zašto meni nisu dali traku. Uvijek sam dolazio do istog odgovora. Razlog je moja boja kože".

Campbell je zadnje utakmice odigrao u dresu Newcastlea u sezoni 2010/11. Odlazak u penziju objavio je u maju 2012. godine.

Vezani članci