Odbrambena igra na SP-u
0

Čak 21 gol manje nego 2002. godine!

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Velika nadmorska visina, čudna lopta Jabulani, preoprezna taktika većine reprezentacija... Šta god bio razlog, činjenica je da na nogometnom SP-u u Južnoj Africi vlada veliko siromaštvo golova.

Nakon završenog prvog kola prvoga kruga takmičenja statistika koja govori o broju postignutih pogodaka je vrlo poražavajuća.

U 16 je utakmica palo svega 25 golova, nikad manje otkad se igra postojećim sistemom takmičenja. Taj je, istina, uveden relativno nedavno, na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, no to ne mijenja činjenicu da su strijelci na jugu Afrike očito “u štrajku”.

Godine 2002. smo u Japanu i Južnoj Koreji vidjeli nevjerojatnih 46 pogodaka u utakmicama prvog kola. Dakle, čak 21 više nego sada. Najviše su u Aziji impresivnoj statistici pridonijeli Nijemci koji su na startu takmičenja u Sapporu deklasirali Saudijsku Arabiju s 8-0. No, čak kada bismo i “eliminirali” sve njemačke golove, opet bi japansko-korejska slika bila znatno ljepša od južnoafričke.

Zanimljivo je da je i ove godine “elf” bio najefikasniji u prvoj utakmici, postigao je četiri gola Australcima, dok nijedna od preostale 31 reprezentacije nije uspjela više od dva puta zatresti mrežu, a i to je pošlo za rukom samo Južnoj Koreji, Holandiji i Brazilu.

A da su Nijemci očito pretplaćeni na najveći broj golova u prvim kolima, govori nam i podatak s posljednjeg SP-a, kad su na svom tlu "izrešetali" Kostariku s četiri gola. Jednak je broj pogodaka dala i Španija protiv Ukrajine.

U Njemačkoj su ukupno gledatelji u uvodnih 16 dvoboja vidjeli 39 golova, dva više nego oni u Francuskoj osam godina ranije. Tada se prvi put na svjetskoj smotri pojavila i Hrvatska koja je na startu svladala Jamajku s 3-1. Postigli su izabranici Miroslava Ćire Blaževića najveći broj pogodaka u prvom kolu, zajedno s Francuskom, Nigerijom i Meksikom. 

Broj postignutih golova u 1. kolu na posljednja četiri SP-a:

Francuska 1998. godine: 37

Japan/Južna Koreja 2002. godine: 46

Njemačka 2006. godine: 39

Južnoafrička Republika 2010. godine: 25