Ostavio dubok trag
446

Bundesliga pamti Džeku: Liverpool se treba čuvati Bosanca s vučjim srcem

Klix.ba
Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Na zvaničnoj internet-stranici njemačke Bundeslige objavljen je članak posvećen kapitenu nogometne reprezentacije BiH i napadaču Rome Edinu Džeki uoči večerašnje prve utakmice polufinala Lige prvaka protiv Liverpoola na Anfieldu.

"On je jedan od naprepoznatljivijih strijelaca u Evropi, napadač u formi koji želi mjesto u finalu Lige prvaka. Najbolji bh. igrač Edin Džeko je bio u Wolfsburgu te je u Bundesligi stekao veliku slavu.

Aktuelni napadač Rome je bio heroj kada je tim iz Serije A pobijedio Barcelonu i Lionela Messija u četvrtfinalu Lige prvaka. Tridesetdvogodišnji napadač je pogađao u obje utakmice, a talijanski tim je protivnike šokirao nadoknadivši deficit od 4:1 iz Barcelone tako što je pobijedio 3:0 u Rimu. Bio je to rezultat koji je odjeknuo širom svijeta.

Trenutno Edin ima 20 golova postignutih u 43 utakmice u svojoj trećoj sezoni u Romi te podsjeća svakog u Njemačkoj na formu kojom je pomogao Wolfsburgu da osvoji Bundesligu.

"Dolazak u Wolfsburg će mi pomoći, ali prvo moram naučiti njemački jezik", bile su riječi tada 21-godišnjeg Džeke nakon njegovog transfera iz Teplica vrijednog 4 miliona eura. Igrajući za Teplice je Edin proglašen najboljim stranim igračem u Češkoj.

Nakon dolaska u Wolfsburg, Džeko je brzo naučio jezik, a njegovi potezi na trenizima su impresionirali tadašnjeg trenera Felixa Magatha, koji ga je prvi uvrstio u sastav Vukova. Postigao je osam golova u 28 utakmica Bundeslige dok se snalazio u novom okruženju i A reprezentaciji BiH.

Wolfsburg je završio peti te se kvalifikovao za tadašnji UEFA Cup, a Džeko pun asamopouzdanja je sa svojim odličnim saigračima napravio odlične stvari u sezoni 2008/2009. Okružen velikanima kao što su njegov sunarodnjak Zvjezdan Misimović, Josue, Marcel Schafer, Andrea Barzagli i fenomenalni partner u napadu Grafite, Džeko je dostigao golgeteske visine. Edin je otvorio svoj ligaški račun u 7. kolu protiv Schalkea, a nakon toga je nastavio rešetati protivničke mreže.

Napadač iz Sarajeva je u 32 bundesligaške utakmice postigao 26 golova, a u 42 meča u svim takmičenjima je upisao 36 pogodaka. Wolfsburg je uništio i Bayern protiv kojeg je u 26. kolu postigao dva gola u pobjedi Vukova 5:1. Osvojena je Bundesliga, a "za dlaku" mu je pobjegla nagrada za najboljeg strijelca lige. Pripala je njegovom saigraču Grafiteu, Brazilcu koji je postigao 28 golova u šampionskoj sezoni. Džeko i Grafite su postali najbolji napadački tandem u Njemačkoj u periodu od 35 godina.

Edin je mogao čekati, ali ne dugo, pa je u narednoj sezoni postigao 22 gola u Bundesligi te je bio najbolji strijelac sezone 2009/2010. Postigao je i svoj prvi gol u Ligi prvaka te sezone i to protiv Manchester Uniteda, kada je bilo 2:1 za Crvene vragove.

Romina "devetka" trenutno ima 14 golova u Ligi prvaka kada se saberu i golovi koje je postigao u dresu Manchester Cityja, engleskog kluba u kojem je proveo tri i po sezone nakon dolaska iz Wolfsburga u januaru 2011. godine.

Džeko je ostavio puno toga iza sebe u Wolfsburgu, najbolji je strijelac u historiji kluba sa 85 golova, a 66 je postigao u Bundesligi. Edinovo vrijeme u Njemačkoj će ostati u sjećanju svih koji su bili svjedoci njegove fantastične završnice i energičnih nastupa.

Sada Džeko želi u finale Lige prvaka preko Liverpoola, a engleski premijerligaški gigant se treba čuvati Bosanca sa vučijim srcem", navodi se u tekstu objavljenom na zvaničnoj internet-stranici njemačke Bundeslige.