Krenuo pa se vratio
72

VIDEO / Bruno Alves promašio penal kao Faruk Hadžibegić u Italiji '90.

Piše: A. K.
Promašaj portugalskog reprezentativca Brune Alvesa u sinoćnjem polufinalnom susretu Eura protiv Španije sve je ljubitelje fudbala na Balkanu podsjetio na promašaj Faruka Hadžibegića protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine.

Alves je trebao šutirati treći penal za Portugal. Prišao je lopti, ali se neko u portugalskoj reprezentaciji predomislio. Alves se vratio na centar terena, a loptu je namjestio Nani, koji je sigurno pogodio mrežu Casillasa. U četvrtoj seriji Alves je ponovo stavio loptu na bijelu tačku, jako šutirao i pogodio prečku. Fabregas je pogodio u narednoj seriji za Španiju i tako ih odveo do trećeg uzastopnog finala velikog takmičenja.

Fudbalski fanovi na Balkanu sigurno su se prisjetili dramatičnih izvođenja penala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji protiv moćne Argentine predvođene legendarnim Maradonom. Tada je Faruk Hadžibegić namjestio loptu i krenuo da šutira penal. Međutim, sudija je otrčao prema klupi Jugoslavije, koja je napravila izmjenu u posljednjem trenutku. Umjesto Hadžibegića, šutirao je Brnović, koji je, za razliku od Nanija, promašio penal.

U narednoj seriji Hadžibegić je ponovo namjestio loptu, ali mu je šut odbranio Goikoetxea i tako odveo reprezentaciju Argentine u polufinale SP-a. Argentina je kasnije u finalu izgubila protiv Njemačke.

(Hadžibegić se na snimku vidi od 6. minute)