Potvrđeno pred aukciju
8

Bronzanu medalju sa SP 1998. ne prodaje niko od igrača ni članova stručnog štaba Hrvatske

Klix.ba
Konačno je riješena misterija ko prodaje bronzanu medalju koju je Hrvatska osvojila na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Tačnije, otkriveno je kako je niko od hrvatskih nogometaša, ali ni članova stručnog štaba nije stavio na aukciju na stranici The Saleroom.

Hrvatski mediji su prethodnih dana kontaktirali skoro sve članove te generacije Vatrenih i svi su tvrdili da još uvijek imaju ta odličja u svom posjedu.

A da je to istina potvrdio je Armand Kluschen iz aukcijske kuće Agon SportWorld u razgovoru za Jutarnji list.

"Mogu potvrditi da medalju prodaje osoba koja je jedan od vodećih svjetskih kolekcionara na tom području, a kupio ju je prije 10 godina od jednog FIFA-inog dužnosnika", rekao je Kluschen, a potom je dodao kako je tvrdnja vlasnika da je ovo "jedna od samo 30 medalja koje su dodijeljene Hrvatima" ustvari laž.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

"Medalja nije iz kolekcije onih 30 koje je dobio HNS, već se radi o 10 dodatnih medalja. Te godine je proizvedeno 40, a 10 više FIFA u pravilu dodjeluje predstavnicima saveza i svojim dužnosnicima. Na primjer, ove godine za SP u Rusiji je naručeno 20 dodatnih 'za lične potrebe i slobodnu dodjelu'", pojasnio je Kluschen.

Podsjetimo, aukcija počinje u subotu, a početna cijena je 7.000 eura.