Početna cijena 7.500 eura
22

Bronzana medalja sa SP 1998. godine koju je osvojila Hrvatska stavljena na aukciju

Piše: E. B.
Hrvatski nogometaši i članovi stručnog štaba su dobili ukupno 30 medalja (Foto: FIFA)
Hrvatski nogometaši i članovi stručnog štaba su dobili ukupno 30 medalja (Foto: FIFA)
Bronzana medalja sa Svjetskog prventsva 1998. godine koju je osvojila Hrvatska nogometna reprezentacija stavljena na aukciju.

Prva medalja koju su osvojili Hrvati u nogometu na takmičenju u Francuskoj postavljena je na aukciju na stranici The Saleroom, a početna cijena je 7.500 eura.

Iako je vlasnik anoniman, aukcijska kuća garantuje autentičnost medalje, a jedino je poznato da se prodaje iz njemačkog grada Kassel.

"Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Zvanična medalja koja je dodijeljena Hrvatskoj za treće mjesto na Svjetskom prvenstu u Francuskoj 1998. godine. Bronzana medalja sa originalnoj svilenoj vrpci. Proizvođač Bertoni. 5 cm. Samo je 30 ovakvih medalja. Apsolutna rijetkost, odlično očuvana", stoji u opisu.

Aukcija će početi 7. decembra u 14:30, a završit će se 8. decembra u 11:30 sati.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podsjetimo, Hrvatska je 1998. godine u polufinalu jedinim pogocima Lilliana Thurama u u karijeri izgubila od Francuske koja je kasnije postala svjetski prvak, a u borbi za treće mjesto Vatreni su savladali Holandiju pogocima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera rezultatom 2:1.