Nogomet
174

Britanski novinar želi snimiti fim o Sarajevskom derbiju: Fudbal je bio prozor u budućnost grada

Piše: E. S. H.
Tom Watt
Tom Watt
Od osamostaljenja države Bosne i Hercegovine nijedan klub ove zemlje nije uspio izboriti plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja u fudbalu. Naši klubovi pri tome ne uspijevaju ni plasirati igrače na evropsko tržište i barem po tome postati koliko-toliko upečatljivi. Ipak, to nisu prepreke da fudbal u ovoj zemlji nerijetko bude posebna tema novinara iz mnogo uspješnijih zemalja, a obično glavni razlog zanimanja stranih novinara budu Željezničar i Sarajevo.

Grad koji je 1.425 dana proveo pod opsadom i 21 godinu nakon rata privlačan je za strane medije, novinare i režisere. Jedan od onih koji su fascinirani duhom ovog grada, a posebno neprestanom ljubavlju prema sportu, odnosno fudbalu, je Tom Watt, 60-godišnji novinar iz Londona koji je, među ostalim, karijeru gradio radeći na BBC radiju.

"Sarajevo me je zaista inspirisalo i oduševljen sam ljudima, historijom i kulturom. Fasciniran sam ulogom fudbala tokom rata i odlučio sam tome posvetiti više pažnje. Uspio sam osigurati grant sredstva da se finansira malo veći projekat kao što je dugometražni dokumentarac za kina, festivale i televizije", kazao je Watt za Klix.ba.

Watt je već snimio jedan kratki film o FK Željezničar. To je bila njegova prva veza sa fudbalom i glavnim gradom ove zemlje. Radio je intervjue s legendama kluba s Grbavice, razgovarao s novinarima i radnicima kluba koji su govorili o tome kako je u Sarajevu uopće preživio čovjek, a sa čovjekom i fudbal.

Snimio je Watt i groblja na Koševu. Ona ista groblja na kojima su nekada bili fudbalski tereni. Uz stihove Tifine "Grbavice" ispričao je dio priče o istoimenom sarajevskom naselju i stadionu koji su u vrijeme rata bili "na pogrešnoj strani", ali su vraćeni u prave ruke i danas prkose zlim vremenima i zlim ljudskim ćudima.

U svom novom filmu želi prikazati ono što u cjelini pokazuje čar fudbala u Sarajevu - sarajevski derbi. Osobina rivaliteta između Sarajeva i Željezničara, Bordo tima i Plavog tima, Pitara i Košpicara, koja najviše impresionira Watta je ta što poklonike tih klubova ne dijele nacionalna pripadnost, religija, rasa... nego jednostavno ljubav prema klubu.

"Ideja je da se istraži sarajevski derbi, derbi dva velika gradska rivala, sve ono što ih spaja i razdvaja. Želim ispričati priču kako je fudbal preživio i tokom rata i kako je bio inspiracija i olakšanje da se život vrati u normalu. Želim prikazati 'konflikt' na dan derbija između dvije fudbalske tradicije koje nemaju veze s narodnom pripadnošću, religijom ili ratom", govori Watt.

Britanac na fudbal u Sarajevu gleda kao na jednu od slamki za koju se narod tog grada čuvao u ratu, jednu od slamki koja je pomogla da se lakše živi, da se preživi.

"Iskreno, ovim filmom želim predstaviti fudbal kao prozor u modernu historiju Sarajeva i taj film treba predstaviti jedinstvenu dušu građana Sarajeva i fudbalskih navijača", kazao je Watt.