Nogomet
194

Britanski novinar bojkotuje nacionalnu selekciju i navija za BiH

Anadolija
Britanski novinar James McMahon napisao je tekst u popularnom britanskom listu "Mirror" u kojem navodi da bojkotuje nacionalnu selekciju Engleske, ali da navija za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu koje počinje 12. juna.

Iz protesta protiv namjere Fudbalskog saveza Engleske (FA) koji želi da uvede Ligu 3, odlučio je da javno obznani kako je, kako kaže, vrijednije i moralnije navijati za reprezentaciju BiH na Mundijalu u Brazilu.

"Ovog ljeta ću definitivno navijati za Bosnu i Hercegovinu koja prvi put učestvuje na jednom svjetskom prvenstvu. Nikada nisam bio u Bosni i Hercegovini, ali postoji mnogo razloga da podržim taj tim. To je uvijek bila multietnička zemlja koju je, nažalost, uništio strašan rat od 1992. do 1995. godine. Preko 100.000 osoba je poginulo u tom ratu. Opsada Sarajeva je najduža u modernoj evropskoj povijesti. U srebreničkom genocidu je ubijeno 8.000 muškaraca, a toliko ljudi sedmično uđe na sam jedan ulaz stadiona", napisao je McMahon.

Napominje kako su sadašnji igrači reprezentacije BiH mnogo propatili zbog rata koji je pogodio tu zemlju početkom 1990-tih kada su mnogi od njih morali sigurnost i bolji život potražiti negdje u svijetu.

"Prateći Premiership odlično poznajem mnoge zvijezde reprezentacije BiH. Asmir Begović iz Stoke Cityja je, naprimjer, bio izbjeglica nakon što je njegova porodica morala pobjeći iz BiH ostavivši iza sebe sve što su imali. Edinu Džeki iz Manchester Cityja je također uništena kuće u ratu pa je za porodicom živio kod bake i djeda. Nakon okončanja rata Džeko je zaigrao za Željezničar, ali tek nakon što su teren očistili od mina", piše McMahon.

Na kraju ističe kako mu reprezentacija BiH pruža svu inspiraciju, kvalitet igre i zadovoljstvo u fudbalu o kojem je ranije sanjao.

"Navijat ću za BiH u Brazilu, jer nakon njihovog trijumfa nad svim nedaćama koje su ih pratile do sada, pa i dva neuspješna baraža, oni su sve u fudbalu o čemu sam sanjao. Oni su inspiracija kako da se ostavi prošlost iza sebe i da se krene u budućnost", kazuje ovaj Britanac koji dodaje kako će svim srcem i dušom navijati za, kako ih i sam zove, Zmajeve.