Nogomet
45

Braco i Radmilo blistali u Bayernu, Barbarez i Kapetanović nosili žuto-crni dres

Piše: Edin Isanović
Hasan Salihamidžić u dresu Bayerna (Foto: AFP)
Hasan Salihamidžić u dresu Bayerna (Foto: AFP)
U hramu nogometa Wembleyju večeras se igra finale Lige prvaka. Prvi put u historiji bit će to njemački okršaj između Bayerna i Borussije iz Dortmunda.

Utakmica u glavnom engleskom gradu izaziva veliku pažnju u cijelom nogometnom svijetu. Ljubitelji nogometa ovaj dvoboj nazivaju utakmicom svih utakmica.

Navijači oba tima već su okupirali London. Svi sa nestrpljenjem očekuju početak meča. U oba tabora vjeruju u trijumf. Bavarski gigant nada se petom, a žuto-crni drugom naslovu prvaka Evrope.

Bayern je već osvojio titulu u nacionalnom prvenstvu, a igra i finale Kupa. Pobjeda bi bila melem na sve rane iz prošlosti, a poraz bi bio težak udarac uprkos sjajnoj igri u aktuelnoj sezoni. Pristalice Dortmunda vjeruju kako je strateg Klopp spremio ekipu na sve opcije tokom utakmice.

Od bh. igrači koji su nastupali u pomenuta dva kluba spomenut ćemo Hasan Salihamidžića i Radmila Mihajlovića, koji su blistali u Bayernu, dok su Sergej Barbarez i Sead Kapetanović nosili žuto-crni dres.

Salihamidžić bio sa Bayernom prvak Evrope

Popularni Braco igrao je za tim iz Minhena od 1998. do 2007. godine. U tom periodu osvojio je šest titula u prvenstu, četiri kupa, a 2001. godine sa bavarskim klubom bio je na krovu Evrope. To je ujedno i posljednji naslov u borbi za prvaka Starog kontinenta. Salihamidžić je, bez dvojbe, jedan od najtrofejnijih bh. nogometaša. Za Bayern je uvijek davao više od maksimuma. Stoga je bio vrlo omiljen. Na spomen nejgovog imena pristalice Bayerna dignu palac gore.

Radmilo Mihajlović, nekadašnji igrač Željezničara, boravio je u Bavarskoj u sezoni 1989/90. U jednom intervjuu za Klix.ba istako je kako je Bayern kasnije napustio zbog Ulija Hoenessa. Napomenuo je kako mu nisu pravili probleme kada je tražio raskid ugovora. Kasnije je preselio u Schalke 04. Koliko ga i danas cijene govori podatak da je bio na proslavi stogodišnjice kluba.

Iz Hanse u Dortmund

Sergej Barbarez je u Dortmund stigao iz Hanse. Žuto-crni dres nosio je od 1998. do 2000. godine. U tom periodu postigao je šest pogodaka. Popularni Barba nije uvijek bio u udarnoj postavi, pa je kasnije prešao u redove HSV-a. Ipak, i danas se mnogobrojni navijači Borussije rado sjećaju nekadašnjeg kapitena našeg državnog tima.

Još jedan negadašnji bh. reprezentativac proveo je dvije sezone u Dortmundu. Sead Kapetanović je kao lijevi bočni nogometaš odigrao nekoliko utakmica u dresu Borussije. Kasnije je karijeru završio u FK Sarajevo.

Na kraju treba istaći da je prvi asistent Jurgenu Kloppu Željko Buvač. On je rođen u Banjoj Luci u 13. septembra 1961. godine. Prije Borussije zajedno su vodili i Mainz.