Prognoza
0

Božičić: Sarajevo ima kvalitetnu ekipu, eliminisat će Zetu

Piše: Edin Isanović
Slaviša Božičić
Slaviša Božičić
Slaviša Božičić, nekadašnji prvi šef struke Modriče (sa kojom je osvojio naslov prvaka 2008. godine), Rudara iz Kaknja i banjalučkog Borca, za Klix.ba kaže kako smatra da će Sarajevo eliminisati Zetu u trećem pretkolu Evropske lige.

Božičić odmara u Beogradu i kaže kako se nogometni treneri dijele na one koji su smijenjeni i one koji čekaju da budu smijenjeni.

"Trenerski posao je takav. Ljudi nemaju strpljenja, nema kontinuiteta i to je veliki problem", ističe Božičić.

On kaže kako mu je bila čast raditi u Borcu te da se na korektan način rastao sa čelnicima banjalučkog kluba.

"Došao sam u situaciju kada se tim borio za izlazak u Evropi. Na kraju smo bili treći i osvojili smo Kup Republike Srpske. U 1. pretkolu Evropske lige igrali smo protiv Čelika iz Nikšića i svi smo vjerovali kako ćemo preskočiti ovu prepreku. Na kraju smo bez poraza ispali. U gradu na Vrbasu bilo je 2:2, a u Crnoj Gori 1:1. Ne tražim opravdanje, ali se treba znati da smo imali novu ekipu. Nije bilo dovoljno vremena za uigravanje. U uzvratnom meču u Nikšiću smo drugo poluvrijeme, sa igračem manje, bili dominantniji. No, sreća nam nije bila naklonjena".

Prokomentarisao je i nastupe ostalih bh. klubova u Evropi.

"Široki Brijeg nisam gledao. Pratio sam utakmice Željezničara sa Mariborom. Slovenci su finansijski i organizaciono jači, oni već dugo igraju međunarodne utakmice i imaju veće iskustvo, imaju evropski trend. Na kraju, bili su kvalitetniji i plasirali su se dalje. Sarajevo ima grupu kvalitetnih igrača. Husejinović je odličan nogometaš i može igrati za vrhunske klubove. Možda mu je dobro što je stigao u Bordo tim, jer može da sazri kao igrač. Vjerovatno je mlad otišao u Evropu i njegova karijera nije išla stazom kojom je trebala. Ivana Tatomirovića i Nemanju Zlatkovića znam još iz Zvezde, Beloševića iz Modriče, sve su to dobri igrači“, tvrdi Božičić i dodaje kako bi Sarajevo trebalo eliminisati Zetu.

"U prvom meču su izabranici Dragana Jovića bili bolji. Crnogorce odlikuje borbenost, ali mislim da će bh. predstavnik u Podgorici odigrati možda i bolje nego na svom terenu i proći dalje. Stvorit će se mnogo prostora i tu će do izražaja doći kvalitet Bordo tima. Čak smatram da, uz povoljan žrijeb, tim sa Koševa može ući u grupnu fazu Evropske lige".

Slaviša naglašava da će se za naslov prvaka BiH u novoj sezoni boriti Sarajevo, Željezničar, Borac i Široki Brijeg.

"BiH već dobija veliku četvorku, teško i nezahvalno je govoriti o tome ko će dotaći vrh, ali sigurno neki od ovih klubova. Osim njih, Olimpic ima kvalitetnu ekipu i možda se može umiješati. Iskoristio bih priliku da čestitam 10. rođendan Premijer lige BiH", kaže Božičić i napominje kako mu je bilo izuzetno lijepo raditi u Rudaru iz Kaknja.