Velike uvrede
0

Borisov: Steauine Rome bih zaposlio kao smetljare

Totalsport
Dimitar Borisov
Dimitar Borisov
Velike uvrede na račun nogometaša bukureštanske Steaue romske nacionalnosti izrekao je Dimitar Borisov, predsjednik CSKA iz Sofije, sudeći prema svjedočanstvu rumunskog Nacionalnog vijeća za borbu protiv diskriminacije (CNCD).

''Nacionalno vijeće za borbu protiv diskriminacije sa zabrinutošću je primilo obavijest o rasističkim izjavama Dimitra Borisova, predsjednika nogometnog kluba CSKA iz Sofije, s obzirom na etničku pripadnost nogometaša Steaue'', stoji u pismu koje je predsjednik CNCD-a adresirao na Michaela Platinija, predsjednika Evropske nogometne federacije (UEFA).

''Kontekst u kojem se riječi 'smeće' i 'prljav' odnose na ekipu Steaue, a konkretno na dvojicu nogometaša romske nacionalnosti, bio je kritičan i za rumunsku i za romsku zajednicu, jer stvara atmosferu vrijeđanja, ponižavanja i neprijateljstva'', stoji u pismu CNCD-a.

Steaua je prošle sedmice u gostima CSKA u prvoj utakmici play-offa za Evropsku ligu. Rumunska ekipa pobijedila je s 2-0.

Sudeći prema CNCD-u, Borisov je nakon utakmice rekao:

-"Rumuni nazivaju zvijezdama dvojicu prljavih nogometaša. Ja bi ih zaposlio u mojoj kompaniji kao skupljače smeća. Na toj dužnosti bi se savršeno uklopili!"

CNCD je od UEFA-e zatražio ''da poduzme odgovarajuće mjere za sprječavanje i suzbijanje diskriminacije, te da eliminira takvu vrstu ponašanja''.