Utakmica gradskih rivala
0

Bordo i Plavi složni: U derbiju nema favorita

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U prostorijama ASA Auta danas je održana zajednička konferencija za medije predstavnika Željezničara i Sarajeva, uoči gradskog derbija koji se igra sutra na stadionu Grbavica.

Direktor FK Sarajevo Dino Selimović je ponovio da neće biti organizovanog dolaska navijača bordo tima, ali ni dolaska članova Upravnog odbora i rukovodilaca kluba, koji će se solidarisati sa navijačima. "Na stadionu će biti prisutan samo jedan predstavnik kluba kako bi se ispoštovao protokol", rekao je Selimović, koji se prvi obratio predstavnicima medija. On je rekao da je ekipa u karantenu.

Kako se to obično i govori pred derbi i Selimović je rekao da će u derbiju odlučivati nijanse. Direktor FKS je apelovao na navijače oba tima da ne prave probleme i ne dovedu u pitanje takmičenje. Selimović je podsjetio na korektan odnos uprave Željezničara, kada su u pitanju navijači, kao i na to da su oba kluba poslala pisma NSBiH u kojim su dali određene garancije kako bi navijači oba tima prisustvovali utakmici.

Novinarima se potom obratio Jirži Plišek, trener bordo tima, koji je rekao da ih očekuje velika utakmica. "Priželjkujemo da navijači oba tima budu zadovoljni i da gledaju dobru utakmicu. Neka pobijedi bolja ekipa", rekao je Plišek. Na podsjećanje novinara da se vraća na Grbavicu, Plišek je rekao da je to za njega davna prošlost i da će kao trener Sarajeva tražiti pobjedu. Sarajevo dan uoči derbija ima određenih problema sa povrijeđenim igračima. Vučina Šćepanović, Damir Kojašević i Emir Obuća su lakše povrijeđeni i nisu sto posto spremni za utakmicu.

Češki trener je rekao da je Željo dobra ekipa, posebno iz prekida, i da su u dobroj formi. Govoreći o neriješenim rezultatima u posljednjim mečevima gradskih rivala, Plišek je rekao da ako treba biti neriješeno, neka bude 3:3.

Direktor Željezničara Dželaludin Muharemović je rekao da će na prilazima i ulazima na stadion biti rigorozne kontrole navijača kako bi sve prošlo bez incidenata. "Navijači FK Sarajevo neće moći ući sa dresovima, šalovima i transparentima, a dio sjeverne i istočna tribina, namijenjeni za gostujuće navijače bit će zatvoreni", rekao je Muaharemović. Trener Plavih Amar Osim rekao je da na derbiju pravila ne važe i da Željezničar, iako u dobroj formi, ne može na sebe preuzeti ulogu favorita. I Osim se osvrnuo ne česte neriješene rezultate na derbijima.

"Najbolje je da pustimo u prvih deset minuta da bude 1:1 pa da onda krenemo sa utakmicom. U ekipi su svi spremni i nema povreda", rekao je Osim uoči gradskog derbija čiji je sponzor kompanija Škoda.