Revanši su danas
6

Borba za osminu finala Evropske lige: Teški izazovi za Arsenal i Dinamo

Piše: N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Sevilla jučer eliminisala Lazio i postala prvi učesnik osmine finala Evropske lige, preostalih 15 ekipa u ovoj fazi takmičenja saznat ćemo nakon današnjih revanš utakmica.

Najveći favorit za osvajanje ovog takmičenja Chelsea u Londonu će dočekati Malmo, nakon što su u prvom meču slavili rezultatom 2:1.

Švedska ekipa bi sigurno imala veće šanse da se nalazi u takmičarskom ritmu pa bi tako sve osim prolaska Chelseaja bila prvorazredna senzacija. Neuigranost je bila vidljiva i prije nekoliko dana kada je Malmo jedva u domaćem kupu pobijedio drugoligaša Degeforsa rezultatom 3:2. S druge strane, menadžer Plavih Maurizio Sarri je najavio kako će odmarati nekoliko glavnih igrača.

Arsenal našeg Seada Kolašinca imat će težak zadatak da nadoknadi 0:1 iz prve utakmice koju su izgubili u gostima kod BATE Borisova.

Iako su predstave Topnika na Emiratesu dosta bolje od onoga što nudi u gostima, engleski predstavnik mora biti oprezan jer je BATE pobijedio na dva od tri gostovanja ove sezone u Evropskoj ligi. Također, bjeloruska odbrana je u prvoj utakmici odradila odličan posao pa Arsenal sigurno očekuje težak zadatak.

Ništa lakše neće biti ni zagrebačkom Dinamu koji mora nadoknaditi poraz od 2:1 zabilježen u Češkoj protiv Plzena.

Neočekivani heroj Plzena u prvoj utakmici bio je štoper Ludek Pernica koji je svojim prvim golovima za klub režirao preokret, a češka ekipa će i danas imati problema s izostancima standardnih štopera pa će time posao ekipi u kojoj nastupaju naši Amer Gojak i Izet Hajrović biti donekle olakšan.

Parovi utakmica od 18:55 sati:

Arsenal - BATE (0:1) Dinamo - Plzen (1:2) Eintracht - Šahtar (2:2) Valencia - Celtic (2:0) Villarreal - Sporting (1:0) Salzburg - Club Brugge (1:2) Napoli - Zurich (3:1) Zenit - Fenerbahče (0:1)

Parovi utakmica od 21:00 sat:

Inter - Rapid (1:0) Genk - Slavia (0:0) Bayer - Krasnodar (0:0) Betis - Rennes (3:3) Dynamo Kiev - Olympiakos (2:2) Benfica - Galatasaray (2:1) Chelsea - Malmo (2:1)

*u zagradama su rezultati prvih utakmica.