Cilj je samo jedan
26

Borba za Ligu prvaka donosi spektakularnu završnicu u četiri najjače lige Evrope

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
U engleskom Premiershipu, italijanskoj Seriji A, njemačkoj Bundesligi i španskoj La Ligi vodit će se velika borba za četvrtu poziciju koja naredne godine vodi u Ligu prvaka.

Klupska sezona polako ulazi u samu završnicu, a do kraja maja u četiri od pet najboljih evropskih liga vodit će se žestoka borba za četvrtu poziciju koja sljedeće sezone garantuje igranje u Ligi prvaka.

Najmanje neizvjesnosti što se tiče plasmana u Ligu prvaka kada su u pitanju Lige petice će biti u francuskoj Ligue 1 iz koje će plasman u najelitnije nogometno takmičenje u Evropi izboriti prva tri tima, a to su sada i vjerovatno će do kraja prvenstva ostati PSG, Lille i Lyon.

Pored mogućnosti da kroz nacionalno prvenstvo zauzmu četvrtu poziciju i izbore plasman u Ligu prvaka, četiri polufinalista Evropske lige - Arsenal, Valencia, Chelsea i Eintracht, još uvijek imaju realnu mogućnost da prvo plasmanom u finale, a zatim osvajanjem ovog takmičenja izbore siguran plasman u najelitnije nogometno takmičenje naredne sezone.

Premiership

Pored nevjerovatne trke za titulu prvaka između Manchester Cityja i Liverpoola, engleski Premiership specifičan je i po tome što dva kola prije kraja prvenstva četiri ekipe imaju šansu da se plasiraju u Ligu prvaka, a to su Tottenham, Chelsea, Arsenal i Manchester United.

Trenutno je u najboljoj poziciji Tottenham koji sa 70 osvojenih bodova zauzima treću poziciju i ima dva boda više od Chelseaja koji je na četvrtom mjestu sa 68 osvojenih bodova. Nakon tri uzastopna poraza, Arsenal koji je bio jedan od najvećih favorita za treću poziciju pao je na peto mjesto sa 66 osvojenih bodova. Oni, kao i Manchester United koji je šesti sa 65 osvojenih bodova, moraju se nadati kiksu Chelseaja te uz eventualne pobjede čekati mogućnost da preuzmu četvrto mjesto.

Tottenham će do kraja prvenstva odigrati gostujući meč protiv Bournemoutha i domaći protiv Evertona, dok će Chelsea očekuje meč na Stamford Bridgeu protiv Watforda i gostovanje Leicesteru. Arsenal će u posljednja dva duela na Emiratesu igrati protiv Brightona, a prvenstvo će zatvoriti gostovanjem kod Burnleyja. Manchester United u pretposljednjem kolu igra protiv Huddersfielda, a nakon toga domaći meč protiv Cardiffa.

Što se tiče Premiershipa i borbe za četvrtu poziciju, teoretski postoji šansa da četvrto mjesto ne donosi plasman u Ligu prvaka, a to će se desiti samo ako Tottenham završi na petom ili šestom mjestu i osvoji Ligu prvaka i da osvajač Evropske lige (Arsenal ili Chelsea) završi na petom ili šestom mjestu. U tom slučaju, Arsenal ili Chelsea, odnosno Manchester United, ne bi išli u Ligu prvaka s četvrte pozicije.

Serie A

Velika borba za četvrtu poziciju i plasman u Ligu prvaka vodit će se i u italijanskoj Seriji A gdje su do kraja prvenstva ostala još četiri kola.

Inter je poprilično siguran na trećoj poziciji sa 62 osvojena boda, tri više od Atalante koja je pobjedom protiv Udinesea zauzela četvrto mjesto sa 59 osvojenih bodova.

Na petom mjestu je Roma koja ima 58 osvojenih bodova, dva više od Torina i Milana koji su na šestom i sedmom mjestu i tri više od Lazija koji na osmom mjestu ima 55 bodova, odnosno četiri manje od četvrtoplasirane Atalante.

Atalanta i Roma su ekipe koje iz ove perspektive imaju najviše šanse za četvrtu poziciju. Tim iz Bergama ima izuzetno težak raspored do kraja prvenstva, oni će osim finala Kupa Italije igrati gostujući meč protiv Lazija, i Juventusa, dok će na svom terenu dočekati Genou i Sassuolo.

Roma će pored derbija protiv Juventusa na Olimpicu igrati gostujući meč protiv Genoe i Sassuoloa, a u posljednjem kolu na svom stadionu dočekuju Parmu. Milan, klub kojem je prijeko potreban plasman u Ligu prvaka, do kraja prvenstva igra protiv Bologne i Frosinonea na San Siru i gostuje kod Fiorentine i SPAL-a.

La Liga

Možda i najveće iznenađenje u Ligama petice jeste činjenica da trenutno četvrtu poziciju u La Ligi zauzima Getafe, klub koji se godinama grčevito bori za opstanak, a oni tri kola prije kraja prvenstva imaju 55 osvojenih bodova, identično kao i Sevilla ali uz bolji međusobni omjer od velikana iz Andalizije.

Četvrtom mjestu još uvijek se nada i Valencija koja na petom mjestu ima 52 osvojena boda, a oni će imati priliku i da osvajanjem Evropske lige izbore plasman u Ligu prvaka. Ipak, Šišmiši u ovom takmičenju imaju izuzetno težak zadatak s obzirom na to da su prvi meč polufinala protiv Arsenala u Londonu izgubili rezultatom 3:1.

Getafe će do kraja sezone igrati protiv Girone i Villarreala na svom stadionu, a očekuje ih i najteže gostovanje u čitavoj ligi, ono kod Barcelone na Nou Campu. S druge strane, Sevilla će na svom terenu igrati protiv Leganesa i Atletic Bilbaoa, a čeka ih i gostovanje kod Atletico Madrida.

Bundesliga

Jako zanimljivo će biti i u Bundesligi gdje četvrto mjesto trenutno zauzima sjajni Eintracht iz Frankfurta koji tri kola prije kraja ima 54 osvojena boda, tri više od Borussije M'gladbach i Bayer Leverkusena koji su na petom i šestom mjestu.

Eintracht će do kraja prvenstva, pored obaveza u Evropskoj ligi gdje su prvi meč polufinala remizirali protiv Chelseaja sa 1:1, igrati protiv Bayer Leverkusena i Bayerna u gostima, kao i protiv Mainza na svom terenu. Borussija M'gladbach će u preostale tri utakmice igrati protiv Hoffenheima i Borussije Dortmund na svom terenu, a očekuje ih i gostovanje kod Nurnberga.

Bayer Leverkusen, pored pomenute utakmice protiv Eintrachta, očekuju i susreti protiv Schalkea na svom terenu i Herthe u gostima. Šansu za četvrtu poziciju čekat će i ovogodišnji učesnik Lige prvaka, ekipa Hoffenheima, koja je na sedmoj poziciji sa 50 osvojenih bodova.