Donesena odluka
67

Borac nije dobio licencu i ispao iz Premijer lige BiH, Čeliku nada za opstanak

Piše: E. B.
Banjalučani će iduće sezone igrati u nižem rangu takmičenja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banjalučani će iduće sezone igrati u nižem rangu takmičenja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Danas je na zasjedanju Drugostepene komisije za licenciranje klubova NS BiH odlučeno da će Sloboda i dalje igrati u Premijer ligi BiH, dok će Borac iduće sezone igrati u Prvoj ligi RS.

Sloboda je izmirila obaveze prema igračima te je dobila licencu za igranje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Borac nije dobio licencu i naredne sezone će nastupati u Prvoj ligi RS.

Drugostepena komisija odlučila je da Borac nije ispunio sve obaveze koje je morao prema ŠF Džaja, a radi se o iznosu od blizu 600.000 KM.

"Definitivno nismo uspjeli, nismo bili u mogućnosti da platimo 600.000 KM u komadu. Nudili smo razne opcije, da platimo 160.000 odmah, a ostalo da riješimo kroz sporazum koji bi bio deponovan u savez. Milivoj Glišić i njegov sin Dado nisu pristali na to. Oni su 'grobari' Borca. Imamo tri opcije šta i kako dalje, jedna je takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske, druga je fuzija s nekim od drugih klubova, a treća je početak iz četvrte lige", rekao je za sajt FK Borac potpredsjednik kluba Vico Zeljković.

Prema propozicijama Premijer lige, ukoliko neki od klubova Premijer lige BiH, koji je po plasmanu osigurao učešće u Premijer ligi, ne dobije licencu, umjesto njega pravo učešća stiče klub koji po plasmanu nije osigurao učešće, ali posjeduje licencu".

To bi u praksi značilo da bi Čelik, koji je dobio licencu za takmičenje, iako je ispao u Prvu ligu FBiH, mogao i naredne sezone igrati u elitnom rangu takmičenja.