Nogomet
175

Boljim izvođenjem penala Široki osvojio Kup BiH

Piše: A. P.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Prvotimci Širokog Brijega (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbaleri Širokog Brijega okitili su se titulom osvajača Kupa BiH nakon današnje pobjede u revanš utakmici finala protiv Željezničara, koju su izborili boljim izvođenjem penala.

U prvom meču na Grbavici bilo je 1:1, čime je ekipa sa Pecare osigurala važnu prednost uoči uzvrata. Večeras su na svom terenu pobijedili izabranike Amara Osima, koji su se nadali duploj kruni, s obzirom da su već prije kraja prvenstva ovjerili titulu prvaka države.

U prvom dijelu prilično nezanimljiv susret sa tribina su pratile brojne sportske veličine, a među njima je bio i selektor A reprezentacije BiH Safet Sušić. Pored navijača domaćih, na tribinama stadiona Pecara svoj klub bodrilo je i 50-ak tifoza gostiju, popularnih Manijaka.

Željo je u 6. minuti zaprijetio preko Jamaka, ali je lopta otišla tik pored stative Bilobrka. Malo kasnije zaprijetili su i domaći preko Kordića, ali je Antolović odbranio ovaj udarac. Čolić je u 33. minuti bio neprecizan, te se na pauzu otišlo bez golova.

Na početku drugog dijela utakmice Adilović se našao u dobroj poziciji, ali je šutirao direktno u golmana domaćih. Nakon toga loš šut sa oko 20-ak metara vidjeli smo i od Wagnera. Ipak, Brazilac se u 63. minuti upisao na listu strijelaca. U nastavku bilježimo pokušaje Ćorića, Adilovića, Zlomislića i Kordića, ali bez promjene rezultata.

Zlatni džoker Amara Osima Šaban Pehilj u 90. minuti sjajnim golom donio je izjednačenje, nakon čega se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Prvi je loptu uzeo Šilić i matirao golmana Željezničara. Potom je Pehilj promašio za Plave s Grbavice, a Kordić postavio 2:0 za Široki. Šut Adilovića Bilobrk je odbranio, a Wagner preciznim šutom povećao prednost domaćih na 3:0 u penalima. Čolić je Željezničar ostavio u igri svojim pogotkom, a onda je Ješe propustio priliku da Širokom donese drugi trofej Kupa BiH u historiji kluba.

U nastavku izvođenja penala Stanić je zatresao mrežu domaćina za 3:2, da bi Zlomislić promašio cijeli gol. Odluka o izjednačenju pala je na leđa rezerviste Hasanovića, koji je bio uspješan za 3:3. Iako je Antolović "pročitao" Džidića, on je poentirao za 4:3, a Smajić izjednačio na 4:4. Landeka je bio siguran u nastavku, da bi odbranom šuta kapitena Željezničara Svrake Bilobrk donio radost domaćinu i konačnih 5:4 u penalima.