Nogomet
163

Bolić: Vedo će se vratiti u formu, moramo ga podržati u ovim teškim danima

Piše: Edin Isanović
Vedad Ibišević, bh. reprezentativac, definitivno nije u nekadašnjoj golgeterskoj formi kada je protivničke mreže pogađao kao na traci. Razlog tome treba tražiti u činjenici da ga prvi šef struke Stuttgarta Huub Stevens ostavlja na klupi i ne pruža mu priliku da igra u udarnoj postavi Švaba koji su na posljednjem mjestu Bundeslige.

Sve ukazuje na to da holandski stručnjak ignorisanjem bh. reprezentativca šalje jasnu poruku da ne računa na njega. Ne treba posebno naglašavati šta za igrača predstavlja činjenica da ne igra u svom klubu.

Zatresao mrežu na kultnoj Maracani

Ibišević je u kvalifikacionoj utakmici protiv Andore odigrao 67 minuta utakmice, a zamijenio ga je sjajni debitant i budućnost bh. tima - Milan Đurić. Imao je Vedad nekoliko prilika koje nažalost nije iskoristio. Mišljenja javnosti su podjeljenja kada je u pitanju ovaj nogometaš. Većina smatra da je trebao odigrati cijeli meč, dok pojedini misle da je za 'devetku' Zmajeva bilo dovoljno i 45 minuta na terenu.

Bivši napadač bh. selekcije Elvir Bolić kaže kako trebamo dati podršku udarnoj igli državnog tima:

"To je čovjek koji nas je razveselio toliko puta, davao je važne golove za reprezentaciju i treba mu dati podršku u ovim teškim danima. Bez dvojbe, on ima puno kredita kod navijača. Vedo je sjajan nogometaš i siguran sam da će se brzo vratiti u formu. Bio sam napadač i dobro ga razumijem. No, proći će i ovo", kazao je za Klix.ba Bolić.

Da je izostanak Ibiševićevih golova veliki hendikep za našu reprezentaciju pokazuje i aktuelno stanje na tabeli. Čovjek koji nas je svojim pogocima obradovao mnogo puta samo je u okršaju sa Kiprom uspio poentirati u ovim kvalifikacijama, dok u meču sa Izraelom nije nastupio.

Podsjetimo, Ibišević je postigao nekoliko ključnih pogodaka za naš državni tim u prošlosti. Tako je u Kaunasu 15. oktobra 2013. godine svojim golom osigurao plasman BiH na Svjetsko prvenstvo. Također, na Mundijalu je postigao pogodak protiv Argentine na brazilskoj Maracani. Ostat će vječno upisano da je upravo on strijelac prvog pogotka na prvom nastupu BiH na velikom takmičenju.

Uspješnu seriju upotpunio je u prijateljskom susretu protiv Lihtenštajna odigranom u Tuzli, kada je postigao najbrži pogodak u historiji državnog tima. Vedo je doveo Zmajeve u vodstvo već u 48. sekundi, a u toj utakmici BiH je slavila 3:0.

Pogađao je tako vješto, majstorski

Postavlja se pitanje da li smo brzo zaboravili Ibiševićeve presudne golove koji su nam donijeli toliko veselja? Svakome se može desiti da se nađe u nemilosti trenera.

Dakako, očekivanja javnosti uvijek su velika. Da bi uspjeli u nastavku kvalifikacija pored svih faktora treba nam i 'stari' Vedad Ibišević. Upravo onaj na čijim je krilima BiH lomila suparnike. Pogađao je tako vješto, majstorski.

Svi duboko vjerujemo da će uspjeti i svi mu trebamo dati podršku. Ibišević je u svojoj karijeri imao uspona i padova. On je veliki borac, uvijek se vraćao kao veliki pobjednik. Nikada nije klonuo duhom. Bio je ustrajan da uspije, bez postavljanja bilo kakve alternative.

Svojim pristupom, razumijevanjem igre, ali i instinktom, koji je neophodan na njegovoj poziciji, vjerujemo da će nastaviti tresti suparničke mreže. Možda baš proradi protiv Austrije...