Intervju za Gazzettu
40

Boban: Superliga je "umrla" za dva dana, a VAR "očistio" nogomet

D. B.
Zvonimir Boban (Foto: EPA-EFE)
Zvonimir Boban (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji hrvatski reprezentativac, legenda Milana i UEFA-in šef za nogomet, Zvonimir Boban, u intervjuu za Gazzettu dello Sport je govorio o nekoliko tema uključujući kontroverznu Superligu i VAR tehnologiju.

Boban smatra da Superliga nikad neće postojati.

"To je apsurdan plan koji je 'umro' za dva dana. Zapravo, nikad nije ni rođen. Svaki plan koji ne uključuje vrijednosti sporta i ne postavlja ih na prvo mjesto osuđen je na propast. Nogomet pripada onima koji ga vole, a Superliga je bila loše vođen pokušaj koji je zasluženo propao. Previše pričamo o njoj, jer ona nikad neće postojati", izjavio je Boban.

Juventus, Real Madrid i Barcelona su formalno još uvijek za Superligu iako su je ostali velikani napustili u aprilu prošle godine i to u periodu od 48 sati. Direktor Monze Adriano Galliani je među onima koji su predložili da evropski klubovi kreiraju Superligu kao rivala Premiershipu.

"Volim Adriana, ali su me njegove izjave razočarale To je kao da je izdao svoju historiju i historiju Milana. Kada je Serie A dominirala, niko nije razmišljao o drugima. Želimo vidjeti više ravnoteže između različitih liga. Kada se novi stadioni naprave, siguran sam da će se unaprijediti i Serie A i biti konkurentnija Premiershipu. Trebali su razmišljati o novim stadionima prije 30 godina, ali bolje ikad neko nikad", rekao je on.

Potom se osvrnuo i na VAR tehnologiju.

"Kritike su u početku bile logične, ali nakon svih poboljšanja, svi koji kritikuju VAR sada zapravo su nepošteni. VAR nije promijenio nogomet, nego ga je 'očistio'. To je oblik zaštite sudaca koji mogu napraviti grešku. Sada je teško zamisliti nogomet bez VAR-a i ponosan sam na to", završio je Boban.